Hallandsposten

De kan bli Sveriges bästa lammbönder

Långaryd: Marcus och Viktoria Gustavsson är ganska unika i sitt slag. Paret driver en gård med 180 tackor där de tar tillvara på både köttet och pälsen. Nu är de en av tre nominerade som kan bli utsedda till Sveriges bästa lammbönder av Scan.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

” Jag tror vi blev nominerade eftersom vi alltid har kunnat kombinera bra kött- och pälslamm.

Marcus Gustavsson, lammbonde

Det första fröet till verksamhet­en Långaryds lamm började gro för 23 år sedan. Då tog Marcus Gustavsson ett beslut som skulle visa sig bli en milstolpe i hans liv.

– Jag var 17 år och köpte fyra pälstackor ihop med min morfar.

Gotlandsfå­ren, med den vackra gråa pälsen, blev med tiden 20 stycken och Marcus fick till slut bygga en ny ladugård. 2005 kom Viktoria in i bilden.

– Vi träffades i Nässjö när vi var ute och dansade. Jag har alltid gillat djur, men bodde i lägenhet och levde ett annat liv än Marcus.

I dag är hon lika hemmastadd bland tackorna.

– Man måste våga arbeta och får inte vara rädd för att smutsa ner sig, konstatera­r Viktoria.

Gården har nu 180 tackor och tidigare i år byggdes stallet ut med en modern takräls som underlätta­r utfodringe­n.

Varje tacka får i genomsnitt två lamm per år och det är dessa som levereras till Scan efter slakt. För att kallas lamm ska de vara under ett år och väga 42-46 kilo innan slakten.

Varje år delar livsmedels­jätten

HK Scan Agri ut priser till bönder som har utmärkt sig. I kategorin ”årets leverantör lamm” är Marcus och Viktoria Gustavsson en av tre nominerade i år.

– Det har varit ett mål för oss. Jag tror vi blev nominerade eftersom vi alltid har kunnat kombinera bra kött- och pälslamm. Vi har varit bland de första som utvinner kött även från pälslammen. Man måste våga tänka utanför boxen, säger Marcus.

Genom åren har paret utvecklat verksamhet­en och har numera tackorna ute i beteshagar­na från april till november. Viktoria vurmar lite extra för pälstackor­na och tillverkar själv stolsdynor och inrednings­detaljer av ullen.

– Vi går all-in för detta och driver det som ett företag. Det måste vi göra med tanke på hur mycket tid och energi vi lägger ner, säger Viktoria.

Vid sidan av gården har de ”vanliga jobb”: Viktoria arbetar inom hemtjänste­n och Marcus är egenföreta­gare. För att kunna leva enbart av gården hade de behövt ha runt 1 000 tackor.

Paret har två gemensamma barn och Viktoria har även två barn, numera vuxna, från ett tidigare förhålland­e. Det har alltid varit en självklarh­et att hela familjen hjälps åt i stallet. Framför allt under lamningen, som är en intensiv period.

– Då är det arbete i princip dygnet runt i fyra-fem dagar. Hela familjen är involverad och det är ett måste för att allt ska fungera, menar Viktoria.

Dottern Kajsa, 10 år, är yngst i familjen och hjälper gärna till.

– Det är kul, för lammen är helt nyfödda. Jag brukar ge välling till flasklamme­n (de lamm som tackan knuffar bort).

Vilka som blir årets lammbonde i Sverige utses i slutet av december. Marcus och Viktoria Gustavsson hoppas nu att många Hyltebor och hallänning­ar går in och röstar på dem på HK Scan Agris hemsida.

– Detta blir man bara nominerad till en gång. Så det är nu eller aldrig.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Marcus och Viktoria Gustavsson driver Långaryds lamm. Deras affärsidé är att ha både päls- och köttraser. De olika raserna skiljer sig mycket från varandra, både till utseende och beteende. ”Pälsarna är alerta, springer runt och rymmer medan de vita lammen håller sig på samma ställe”, berättar Viktoria.
Bild: Isabel Bark Marcus och Viktoria Gustavsson driver Långaryds lamm. Deras affärsidé är att ha både päls- och köttraser. De olika raserna skiljer sig mycket från varandra, både till utseende och beteende. ”Pälsarna är alerta, springer runt och rymmer medan de vita lammen håller sig på samma ställe”, berättar Viktoria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden