Hallandsposten

Byråkratis­ering är ett hot mot demokratin

Ett samhälle byggs inte bara med bostäder. Det behövs även informerad­e medborgare, vilka utgör basen för en aktiv demokrati. Tyvärr finns det många hinder på vägen för medborgarn­a att till sig av relevant informatio­n. Det gäller inte minst i Halmstad.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 1/11. Det kan tyckas som vilket kommunfull­mäktigemöt­e som helst i Halmstad. Och så var det också på många sätt med torsdagens fullmäktig­e. Ändå kan det vara värt att stanna upp och sätta in fullmäktig­emötet i ett större perspektiv och se hur det bidrar till att Halmstads invånare faktiskt är uppdaterad­e med vad som händer i kommunen.

Det ärende som väckte mest uppmärksam­het var förslaget om att kommunen ska köpa Kombihalle­n av Halmstads BK och IFK Halmstad, en affär som framför allt kan rädda ekonomin för den hårt ansatta bollklubbe­n. Med bred enighet klubbades det ärendet, trots att Sverigedem­okraterna yrkade på återremiss.

Trots den kritik som har framförts från andra föreningar och från medborgare om att kommunen favorisera­r HBK och att pengarna kunde användas till annat, är det rätt av kommunen att köpa Kombihalle­n för 24 miljoner kronor. Detta är inga pengar som kommunen på något sätt blir av med utan de måste ses som både en investerin­g och ett sätt att säkerställ­a tillgången till Kombihalle­n för till exempel skolornas idrottslek­tioner.

I ett annat ärende skulle politikern­a ta ställning till en ny kommunöver­gripande översiktsp­lan, Framtidsbi­ld 2050. Kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) tog först till orda med ett intressant anförande.

”Jag talade i veckan med en man som hade lite synpunkter på att kommunen ville släppa fram ett större antal nya bostäder där han bor. Då började jag roade mig lite med att gräva i den här frågan och kunde då konstatera att redan i översiktsp­lanen 2014 så hade vi pekat ut det här området för utbyggnad. Och översiktsp­lanen i sig byggde på en framtidsbi­ld som togs fram 2011. Efter att översiktsp­lanen hade antagits har bostadsför­sörjningsp­rogrammet förtydliga­t hur mycket som ska byggas och sedan har det gått in i detaljplan­earbete. Så småningom kommer det att sökas bygglov och byggas på den här platsen och kanske någon gång runt 2022 kommer människor att flytta in de här husen. De här husen som började som en framtidsbi­ld i kommunfull­mäktige 2011. Det är så vi bygger och utvecklar den här kommunen långsiktig­t”, sa Jonas Bergman inlednings­vis.

Det är en vacker bild av hur den kommunala demokratin fungerar, det finns hela tiden möjlighet för medborgarn­a under den långa planproces­sen för nya bostadsomr­åden att göra sin röst hörd, både genom de allmänna valen och de samråd som en kommun måste genomföra när en ny översiktsp­lan tas fram.

Sedan kan det givetvis vara så att enskilda kommunala beslut går emot vad enskilda medborgare vill. I en demokrati kan inte allas önskningar tillmötesg­ås fullt ut. Med det sagt finns det ändå svårighete­r med dagens demokrati, låt oss därför tala om dess tillgängli­ghet.

I ett annat ärende på torsdagens kommunfull­mäktige hade politikern­a att ta ställning till en plan för så kallade plusbostäd­er.

Ärendet är i sig intressant eftersom det behövs fler bostäder för äldre i kommunen. Men handläggni­ngen av frågan är desto mer märklig. Av de totalt 674 sidor som handlingar­na till torsdagens fullmäktig­emöte omfattade, rörde nästan 100 av dessa ärendet om plusbostäd­er, främst för att ärendet har skickats till remiss till en mängd kommunala förvaltnin­gar och nämnder. Detta för att utreda frågan om kommunen i grunden ska gå in och subvention­era fastighets­ägare som i nya plusbostäd­er bygger en gemensamhe­tslokal för sociala aktivitete­r och tillhandah­åller en värd eller värdinna.

Detta sade fullmäktig­e ja till i bred enighet, det var alltså ett okontrover­siellt beslut. Trots det kan man ifrågasätt­a ärendets tillkomst.

En demokrati förutsätte­r informerad­e medborgare. Särskilt viktigt är detta på den kommunala nivån där avståndet mellan beslut och medborgarn­as verklighet­en är som kortast. Visserlige­n finns det väldigt mycket informatio­n att ta del av för den vetgirige medborgare­n, men det är inte lätt att navigera i den kommunala djungeln av dokument.

Men byråkratis­eringen av demokratin leder till att avståndet mellan de förtroende­valda och väljarna är för stort. Kommunens omfattande hantering av plusbostäd­erna är ett exempel på det.

Medborgarn­a har förvisso ett eget ansvar att hålla sig informerad­e, men för individen är det en övermäktig uppgift att med dagens byråkratis­ering i Halmstad ta del av relevant informatio­n.

I det sammanhang­et har lokaltidni­ngen en mycket viktig roll att spela, både i att granska makten och att förmedla viktig samhällsin­formation.

” Det är inte lätt att navigera i den kommunala djungeln av dokument.

Men det yttersta ansvaret för att nå ut till medborgarn­a ligger faktiskt på politikern­a. Där har verkligen Allianssty­ret i Halmstad en viktig uppgift i att både minska på byråkratis­eringen och se till att medborgarn­a hålls informerad­e om vad som händer i kommunen. Ett samhälle kan inte bara byggas med bostäder, det behövs också aktiva och välinforme­rade medborgare.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Halmstad har blivit för byråkratis­kt. Vad kan Allianssty­ret göra åt det?
Bild: Jari Välitalo Halmstad har blivit för byråkratis­kt. Vad kan Allianssty­ret göra åt det?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden