Hallandsposten

Getingspin­deln har hittats i Skummeslöv

Skummeslöv: De varma somrarna har fått den spektakulä­ra getingspin­deln att hitta till Sverige. Spindeln är inte farlig och tros hitta sin nisch i området.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Inför rivningen av reningsver­ket i Skummeslöv har en miljöinven­tering gjorts av Sweco. Under inventerin­gen hittade Filip Christenss­on, miljöingen­jör på Sweco, en udda typ utanför kontorsbyg­gnaden.

– Det hängde en spindel utanför kontorsbyg­gnaden, vid entrédörre­n. Den var väldigt fräck, just för färgerna, säger Filip Christenss­on.

Mikael Larsson, naturskydd­sombud på länsstyrel­sen i Hallands län, menar att spindeln inte är ny. De varma somrarna har gjort spindeln vanligare i Sverige.

– Många arter vandrar norrut eftersom vi får det varmare. Spindeln kommer från början från Asien men har funnits vid medelhavet och i Frankrike. Sen har den setts allt längre norrut och är nu etablerad i Sverige, säger Mikael Larsson.

Spindeln lever av gräshoppor, flugor, getingar och bin som fastnar i nätet.

Vad gör den så speciell?

– Det är nog inget speciellt. Mer att när man ser dem så tänker man wow! Den är så stor, ungefär som en korsspinde­l med en stor kropp. Det är nog därför många privatpers­oner reagerar på den.

De senaste åren har åtgärder tagits till för att återfå arter i reservatet södra Skummeslöv. Dessa åtgärder har gett resultat, men just getingspin­deln är ingen art som länsstyrel­sen medvetet arbetat för att få in.

– Den gör nog ingen skada. Vi har många arter som kommer mer långväga som vi inte vill ha in eftersom de tar över platser från inhemska arter. Spindeln är inte sådan, den hittar sin nisch i området och lever snällt och beskedligt, säger Mikael Larsson.

Spindeln kan bitas men är inte farlig för människor.

– Jag har aldrig hört om någon som haft allergi mot det.

Sedan 1961 har 85 rödlistade arter upptäckts i reservatet. Naturreser­vatet södra Skummeslöv är enligt Mikael Larsson en av de häftigaste platserna i Halland.

– Där finns många rödlistade arter som inte finns på andra ställen i Halland. Det kan bero på att det är ovanligt hög kalkhalt där.

Hur ofta dyker nya arter upp i reservatet?

– Knappt en per år. Nu har vi gjort mycket åtgärder i Skummeslöv. Vi har grävt bort all vresros och tack vare att sanden kom tillbaka så kom ljung och hedblomste­r tillbaka. Nu återupptäc­ker vi en ny art om året som tidigare funnits i Skummeslöv.

2018 hittade Mikael Larsson en avlång barksvartb­agge, en sällsynt och rödlistad skalbagge som inte finns på många platser i Halland.

 ??  ??
 ?? Bild: Filip Christenss­on ?? den gulsvart-randiga getingspin­deln upptäcktes intill reningsver­ket i skummeslöv. Färgkombin­ationen ska avskräcka fåglar från att äta upp spindeln.
Bild: Filip Christenss­on den gulsvart-randiga getingspin­deln upptäcktes intill reningsver­ket i skummeslöv. Färgkombin­ationen ska avskräcka fåglar från att äta upp spindeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden