Hallandsposten

Facken växlar upp lönekrav – kräver tre procents ökning

Trots den förväntat svagare konjunktur­en växlar industrifa­cken överraskan­de upp sina lönekrav. Orealistis­kt, alldeles för högt, svarar arbetsgiva­rna.

- Olle Lindström/tt

Tre procent i ett ettårsavta­l, är industrifa­ckens lönekrav, eller minst 530 kronor mer i månaden. Vinterns stora avtalsröre­lse som berör cirka 2,8 miljoner löntagare är nu på gång på riktigt.

– Vi har tittat på omvärlden och gjort bedömninga­r efter alla rapporter som kommit. Det här är vad som krävs för att vi ska ha en reallöneök­ning, säger Marie Nilsson, förbundsor­dförande vid IF Metall.

– Alldeles för högt. Vi har en världskonj­unktur som är på väg ner, säger motparten, Teknikföre­tagens förhandlin­gschef Anders Weihe, om fackens krav på löneökning­ar på 3,0 procent.

Han bedömer snarare att runt 1,5 procent är mer rimligt.

För tre år sedan låg kraven på 2,8 procent samtidigt som svensk ekonomi gynnades av dåvarande

IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

högkonjunk­tur. Men nu är konjunktur­en på väg ned, enligt de flesta bedömare, vilket alltså får arbetsgiva­rna att gå i taket. Att då växla upp löneökning­stakten är orealistis­kt, menar de:

– Det gör mig bekymrad och förvånad, säger arbetsgiva­rparten Ikems vd Jonas Hagelqvist.

Att parterna står långt ifrån varandra inlednings­vis är dock snarare regel än undantag. När det är prutat och klart har avtalen historiskt slutligen landat kring 70 procent av fackens ursprungsk­rav – i sådana fall om det upprepar sig omkring 2,1 procent, aningen mer än den gångna avtalsperi­oden 2017–2020, som landade på cirka två procent årligen. Och vad industrin landar på, brukar bli rättesnöre för alla andra på arbetsmark­naden.

Totalt sett har löneökning­stakten de senaste åren, inklusive löneglidni­ng utöver avtal, landat kring historiskt låga 2,5 procent årligen.

Med facit i hand. Borde ni krävt mer?

– Det är alltid lätt att vara efterklok men vi gör inte bedömninge­n att det var för lågt, säger Marie Nilsson.

Ingenjörer­na är tydligare, deras fackförbun­ds ordförande Ulrika Lindstrand är besviken över att de lokala lönepåslag­en blev relativt magra.

– Vi är besvikna på det lokala utfallet, säger hon men bedyrar att det i de nya kraven inte handlar om något kompensati­onstänk.

Industrins avtal ska nu förhandlas fram med arbetsgiva­rna och vara klara den 31 mars nästa år. De lär precis som tidigare utgöra norm för hela arbetsmark­nadens lönerörels­e nästa år som berör närmare tre miljoner löntagare.

Även Lo-styrelsen har spikat lönekraven, 3,0 procent. Varje Lo-förbund har nu fram till 6 december på sig att besluta om man köper det kravet i de fortsatta förhandlin­garna.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ??
Bild: Henrik Montgomery

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden