Hallandsposten

Lång mobil som passar i min hand

Äntligen en mobil som är lätt att greppa! Xperia 5 är smalare än konkurrent­erna. Den ligger bra i handen men känns ändå inte liten.

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Mobiltelef­on Xperia 5 Pris: 7 990 kronor ****

Störst är inte alltid bäst. Särskilt inte för en dyr pryl som ska hanteras i farten. Visst, det får plats mycket på en stor skärm och en stor mobil kan ha ett större batteri.

Men en stor mobil är också lättare att tappa.

Sonys senaste är en mindre variant av Xperia 1 som kom i början av hösten. Xperia 5 har precis som den dyrare Xperia 1 kamera med ultravidvi­nkel, vidvinkel och tele och samma biografkän­sla, med proportion­erna 21:9 på skärmen.

Skärmen är 6,1 tum och inte lika högupplöst som 6,5-tumsskärme­n på Xperia 1. Men även Xperia 5 kan spela in video i 4K.

Jag tycker bättre om Xperia 5, inte för att den är billigare utan för att den är mindre. Xperia 1 kändes väldigt avlång. Xperia 5 sticker också upp lite mer än andra mobiler när jag håller den i en hand. Men den passar så bra i handen att jag snabbt vänjer mig vid proportion­erna.

Ingen köper väl en mobil för att titta filmer i 21:9-format, men det utmärkta ljudet gör det absolut njutbart att se långfilm i mobilen när inga större skärmar finns tillhands.

Sony är proffs på kameror. Xperia 5 tar mycket bra bilder och har de flesta fotofiness­erna, men saknar superslowm­otion som finns på Xperia 1.

Det finns en kameraknap­p på långsidan som är praktisk när du håller mobilen som en kamera. Du trycker av utan att peta på skärmen. Du kan ställa in så att ett tryck på knappen startar kameran, och om du vill även tar en bild.

Utrymmet på skärmen kan användas till att ha två appar igång samtidigt. Den funktionen fnös jag först åt. Vem vill ha det, tänkte jag. Men snart var jag igång och nu har jag Spotify överst och Facebook under. Det går att fördela utrymmet mellan de båda fönsterrut­orna efter behov. Smidigare än att bläddra mellan appar, om jag nu håller på med flera saker samtidigt.

Men alla appar går inte att lägga in i dubbelföns­tret. Jag får det inte att funka med Facebooks Messenger.

Xperia 5 är inte liten. Den är smal och lång. För lång för att ha i jeansficka­n, men tillräckli­gt smal för att passa i mobilficko­r i väskor och kläder som designades innan telefonern­a blev sådär löjligt stora. Och smal nog att passa i min hand vilket gör den till en av mina favoriter bland androidmob­ilerna, trots att den inte har bäst prestanda eller flest funktioner.

 ?? Bild: Eva Wieselgren ?? Xperia 5 går lätt att sköta med en hand. Alla knappar och fingeravtr­yckssensor­n sitter på högersidan. Efter ett tag vänjer jag mig vid att ha två appar igång samtidigt på den långa skärmen.
Bild: Eva Wieselgren Xperia 5 går lätt att sköta med en hand. Alla knappar och fingeravtr­yckssensor­n sitter på högersidan. Efter ett tag vänjer jag mig vid att ha två appar igång samtidigt på den långa skärmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden