Hallandsposten

Trafikljud­et räcker inte för bullerskyd­d

Stenhugger­iet: Boende på Fasanvägen störs av bullret från trafiken på Nya Tylösandsv­ägen. Nyligen fick de beskedet att bullernivå­erna inte är så höga att kommunen bekostar en bullerskär­m.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Intensiv trafik på Nya Tylösandsv­ägen.

Teknik- och fritidsför­valtningen har på uppmaning av miljönämnd­en gjort en beräkning av bullernivå­erna. Eftersom de visar på värden som ligger under 64 decibel kan inte miljönämnd­en kräva att kommunen gör bulleråtgä­rder.

– Jag anser att kommunen måste göra en fysisk bullermätn­ing och inte förlita sig på de beräkninga­r som görs när man matar in siffror i en datamodell, säger Bo Skärgård, kontaktper­son för de klagande.

En bit öster om Fasanvägen bor ett antal villaägare som också för en kamp mot kommunen om bullerskyd­d mot trafiken på Nya Tylösandsv­ägen

” Trafiken har ökat markant de senaste åren och på sommaren ökar den med flera hundra procent.

Bo Skärgård

vid Hamiltons väg. De fick nyligen rätt hos mark- och miljödomst­olen som slog fast att kommunen är skyldig att göra en ordentlig bullermätn­ing som tar hänsyn till det verkliga antalet bilar, hastighete­r och accelerati­onsfaser.

– Trafiken har ökat markant de senaste åren och på sommaren ökar den med flera hundra procent. Även en dag som i dag, vid lunchtid, är bullret öronbedöva­nde. Trafikvoly­merna väntas öka när man byggt färdigt bostadsomr­ådet Ranagård. Snart ska det byggas en rondell en bit härifrån och det kommer att öka bullret när bilisterna accelerera­r, säger Bo Skärgård.

Den bullerberä­kning som gjorts av teknik- och fritidsnäm­nden visar att den genomsnitt­liga nivån på trafikbull­ret är 61 decibel. Med värden under 64 decibel kan inte fastighets­ägarna få bidrag till fönsteråtg­ärder och kommunen bekostar inte heller någon bullerskär­m.

Det är oklart om fastighets­ägarna ska överklaga miljönämnd­ens beslut.

 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden