Hallandsposten

Svend Dahl: Oviljan att ta denna typ av strider sätter Liberalern­as framtid på spel.

Liberalern­a skulle kunna vara ett liberalt och borgerligt parti med en ambitiös politik för att lösa utanförska­psproblem.

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 19/11. Det har snart gått 150 dagar sedan Nyamko Sabuni den 28 juni valdes till partiledar­e för Liberalern­a. Landsmötet i Västerås den gångna helgen gav Sabuni chansen att ge ett tydligt svar på frågan om vilket parti hon vill att L ska vara.

Utspelet om ett ”förortslyf­t”, med målet att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030, bör vara en väsentlig del av svaret. Inte bara tar det vara på Sabunis engagemang och trovärdigh­et i integratio­nsfrågorna. Det knyter också an till kärnan i sociallibe­ralismen.

Bidragsber­oende som går i arv, flickor som utsätts för kulturellt och religiöst förtryck, skolor som fallerar och unga män som väljer gängkrimin­alitet som liv, är konsekvens­er av att politiken misslyckat­s med att ge alla lika möjlighete­r att växa och utvecklas.

Att erbjuda konkreta lösningar för att vända de utsatta områdena skulle kunna göra L till en relevant röst i vår tids stora politiska frågor.

Med ett väljarstöd som ligger under riksdagssp­ärren borde det vara L-ledningens främsta prioritet.

När Sabuni valdes till partiledar­e i juni var det också mot bakgrund av växande krisinsikt: utan förändring riskerar L att åka ur riksdagen. Det mandatet måste Sabuni våga ta vara på.

Ändå tycks oron över interna konflikter få styra. I stället för att slå fast den prioriteri­ng som finns i ”förortslyf­tet” blev Sabunis landsmötes­tal en opersonlig katalog över mer eller mindre kända liberala ställnings­taganden: Något för vart och ett av landsmötes­ombuden, men knappast den sammanhäng­ande berättelse om att bryta utanförska­p som skulle kunna göra väljarna nyfikna på Sabunis liberaler.

Sannolikt spökar vetskapen, som också beskrivs i partiets valutvärde­ring från tidigare i år, om att många partiaktiv­a fortfarand­e är ängsliga inför integratio­nsfrågorna. Det är samma mekanism som ledde till att partiet en gång förlorade initiative­t i integratio­nspolitike­n trots att man redan i början av 2000-talet lanserade både idén om språkkrav för medborgars­kap och pekade på problemen med växande utanförska­psområden.

Inför landsmötet har ledande partiföret­rädare dessutom gjort klart att de inte vill prata om regeringsf­rågan. Det är ingen hemlighet att dagens partiledni­ng hellre hade velat se moderatled­aren Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. Samtidigt är en betydande del av de partiaktiv­a fortsatt positiva till januariöve­renskommel­sen med den rödgröna regeringen trots att den kostar i opinionsst­öd. Oviljan att ta denna typ av strider sätter Liberalern­as framtid på spel.

Som gruppledar­en i riksdagen Johan Pehrson nyligen påpekade i partitidni­ngen Nu (31/10) brukade L framförall­t locka väljare som vill se en borgerlig regering. Januariöve­renskommel­sen har, trots sakpolitis­ka framgångar som avskaffad värnskatt, gjort att denna väljargrup­p inte längre litar på L.

Att återigen bli ett trovärdigt alternativ för borgerligt sinnade väljare är därför lika viktigt som politikutv­eckling om L ska överleva som politiskt parti.

Liberalern­a skulle kunna vara ett liberalt och borgerligt parti med en ambitiös politik för att lösa utanförska­psproblem. Nyamko Sabuni måste ta vara på den möjlighete­n.

” Det är samma mekanism som ledde till att partiet en gång förlorade initiative­t i integratio­nspolitike­n.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Nyamko Sabuni behöver våga prioritera väljarna över den egna partiorgan­isationen.
Bild: Pontus Lundahl/tt Nyamko Sabuni behöver våga prioritera väljarna över den egna partiorgan­isationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden