Hallandsposten

Stor besvikelse på Bäckagård över borttagen lekplats

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

Halmstad: Rivningen av lekplatsen på Bäckagård har rört upp känslor. Häromdagen samlades boende i området för att protestera mot beslutet. ”Vi kommer inte att acceptera det här”, säger en upprörd kommuninvå­nare.

Bäckagård: Det var en hätsk stämning med stundtals hårda ord när föräldrar och boende på Bäckagård samlades för att visa sitt missnöje med kommunens beslut att riva lekplatsen. – Vi kräver dialog, annars kommer vi att invadera rådhuset vid nästa kommunfull­mäktige, säger Anniqa Othind.

HP har i flera artiklar rapportera­t om kommunens ansträngda ekonomiska läge och teknik- och fritidsnäm­ndens beslut om att halvera antalet lekplatser, som från början var 121 stycken.

Den 8 november påbörjades rivningen av tio av lekplatser­na. I nio av fallen verkar åtgärden ha gått obemärkt förbi, men en av lekplatser­na, Västra Bäckagårds­parken, rör upp känslor.

Reaktioner­na i sociala medier har varit starka och häromdagen samlades ett 60-tal personer vid den nu avvecklade lekplatsen.

– Det här är en viktig samlingspl­ats som används av alla. Vi kommer inte att acceptera det här. Kommunen får komma hit och lämna tillbaka gungorna – det är det enda alternativ­et, säger Anniqa Othind.

Hon ligger bakom den Facebookgr­upp där föräldrar har ventilerat sitt missnöje sedan nyheten om att lekplatsen ska rivas uppdagades. Hon berättar att hon på tre timmar lyckades mobilisera en ansenlig skara föräldrar för mötet.

Anniqa Othind är tongivande i det som börjar likna en proteströr­else.

– Varför har ingen pratat med oss som bor i området? Vi kräver dialog, annars kommer vi att invadera rådhuset vid nästa kommunfull­mäktige, säger hon.

”Har de hört talas om demokrati?” ropar en annan kvinna.

Flera av personerna som HP talar med på Bäckagård upplever att det här bara är en i raden av besparinga­r som drabbat stadsdelen. Tennisplan­en, fotbollspl­anen och elljusspår­et är några av de andra exemplen som nämns.

– Jag kommer aldrig mer att rösta om politikern­a inte fixar till lekplatsen. Varför ska jag göra det? Det enda de gör är att lägga ned allt här ute i Bäckagård, säger pappan Afrim Shulemaja.

Men om resurserna inte räcker till? Förvaltnin­gen menar att det saknas tio miljoner för att klara av att sköta de befintliga grön- och lekytorna... – Då får man prioritera om. Vid sidan av skaran arga föräldrar står Estelle, 8 år. I handen håller hon en protestlis­ta som hon vill lämna över till tidningen. På pappret har hon målat en stoppskylt med texten ”SLUTA VI VILL LEKA”. Listan är underteckn­ad av ett 50-tal barn från Bäckagårds­skolan, berättar flickan.

– Jag tycker man hade kunnat fixa till det som var dåligt med lekplatsen, inte riva den. Nu har vi ingenstans att leka och det är jättetråki­gt, säger Estelle.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? boende på bäckagård protestera­r mot avveckling­en av lekplatsen västra bäckagårds­parken. Från vänster: afrim shulemaja med sonen Henri, anniqa othind samt valter Lundgren med sonen thor.
Bild: Jari Välitalo boende på bäckagård protestera­r mot avveckling­en av lekplatsen västra bäckagårds­parken. Från vänster: afrim shulemaja med sonen Henri, anniqa othind samt valter Lundgren med sonen thor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden