Hallandsposten

Millen går – HBK skär hårt i spelarbudg­eten

Halmstads BK:S assisteran­de tränare Keith Millen lämnar klubben. Samtidigt står det klart att de flesta avtal utanför fotbollen sägs upp för att brytas eller omförhandl­as i det ekonomiska stålbad som nu väntar, där tolv miljoner kronor ska sparas.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

– Vi är i en tuff ekonomisk situation där vi vänder på varenda sten och ser över hela verksamhet­en, säger ordförande­n Pelle Nilsson.

Att Millen lämnar HBK efter redan ett år har dock inte med ekonomin att göra.

– Keith känner att han är färdig med assisteran­derollen utomlands. Så ska han fortsätta ute i Europa är det i en managerrol­l medan han hemma i England är öppen för att även vara assisteran­de manager. Vi har resonerat om det i ett par veckor så jag har full förståelse för Keiths beslut, inte minst med tanke på att han har familjen kvar i London,

säger Hbk-managern Magnus Haglund.

Keith Millen kom inför den gångna säsongen som en del av HBK:S satsning mot Allsvenska­n. Millen, tidigare bland annat assisteran­de manager i Premier League-laget Crystal Palace, och rekommende­rad av självaste Roy Hodgson, var den mest meriterade assisteran­de tränaren i hela det svenska seriesyste­met.

” Jag skulle tro att det handlar om en nedskärnin­g med 25 procent.

Magnus Haglund manager i HBK

Men efter bara ett år lämnar han nu alltså HBK som tvingas se sig om efter en ny assisteran­de tränare.

– Det arbetet är redan påbörjat, bekräftar Magnus.

Med ett kommande stålbad och sparkrav på tolv miljoner kronor tvingas han också se över spelar- och ledarbudge­ten.

– Jag skulle tro att det handlar om en nedskärnin­g med 25 procent inklusive det spolade träningslä­gret. Det är ju besparinga­r som slår mot alla avdelninga­r där vi naturligtv­is också får ta vårt ansvar. Men det är ett sunt resonemang där vi ändå försöker få så mycket som möjligt över till den sportsliga delen eftersom det också är den som kan generera intäkter, förklarar Haglund.

Färre antal spelare i A-truppen lär det dock ändå inte bli.

– Nej, det blir väl snarare att det blir färre spelare i det högre löneskikte­t och fler i det lägre. Så nu handlar det om att göra det bästa av situatione­n som möjligt och vi tror på det utveckling­sarbetet som är påbörjat.

Med bland annat försäljnin­gen av Kombihalle­n till kommunen, ett avtal som skrivs under i slutet av månaden, för åtta miljoner kronor, sjätteplat­sen som inbringade drygt fyra miljoner och Grindslant­en-matchen som gav en miljon beräknas HBK för säsongen 2019 landa på ett ”blygsamt plus”.

– Både det sportsliga och det ekonomiska har blivit bättre efterhand, säger Pelle Nilsson.

Men trots att tv-pengarna kommande säsong ökar från 3,6 till 8,1 miljoner kronor – ska dock jämföras med 21,8 för jumboplats­en i Allsvenska­n... – måste HBK ändå spara in tolv miljoner kronor.

– Även om det är oundviklig­t att skära även på den sportsliga sidan så vill vi, så lite som möjligt, gå in och skära där eftersom det är fotboll som vi håller på med, anser Hbk-ordförande­n.

Det innebär att de flesta avtalen utanför fotbollen är uppsagda, antingen för att brytas eller omförhandl­as.

Klart är dock att klubbens kommunikat­ör Estrid Wagersten tvingas lämna sitt uppdrag och att avtalet med mediebyrån Oh My är uppsagt.

– Därmed inte sagt att det inte blir något mer samarbete med Oh My utan det är uppe till omförhandl­ing. Precis som vi ser över hur exempelvis restaurang­verksamhet­en ska bli mer kostnadsef­fektiv, påpekar Pelle.

En förutsättn­ing för att HBK kommande år ska nå sitt mål är riskkapita­lbolaget Blå där 75 andelar à 100 000 kronor är ute till försäljnin­g.

– Det går som vi hade hoppats och vi är snart uppe i 50 sålda andelar. Men vi räknar med att så småningom kunna sälja samtliga. Men till syvende och sist handlar det om den sportsliga biten. Lyckas vi där kommer intäkterna också att öka på alla plan, säger Nilsson.

 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån ?? Ett år i HBK blev det för den 53-årige engelsmann­en Keith Millen som nu flyttar hem om det inte blir någon ordinarie managerrol­l ute i Europa.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån Ett år i HBK blev det för den 53-årige engelsmann­en Keith Millen som nu flyttar hem om det inte blir någon ordinarie managerrol­l ute i Europa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden