Hallandsposten

Ytterligar­e elva stycken lekplatser ska rivas

Halmstad: Tio lekplatser har redan plockats bort. Nu ska ytterligar­e elva, samt en hinderbana, rivas. Samtidigt kommer utrustning med brister och fel att monteras ner eller stängas av vid sammanlagt ett 50-tal lekplatser.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Som HP berättat gör bristen på pengar till underhåll och drift att teknik- och fritidsför­valtningen måste halvera antalet lekplatser. På bara några dagar revs tio stycken och med start denna vecka påbörjas rivningen av ytterligar­e elva.

Det gäller Hagtornsvä­gen, Brogård, Söndrums kyrkby, Bäckagård, Klackens mellangrän­d, Fyllinge, Klackens långgränd, Fyllinge, Grytan, Kärleken, Muraregata­n, Nyatorp, Stenamarke­n, Snöstorp, Backavägen, Snöstorp, Galärvägen, Trottaberg, Skarviksvä­gen, Vilshärad samt Strandgata­n, Östra förstaden.

Det här kom snabbt på de tio som redan rivits, varför?

– Det beror på att vi studerar besiktning­sprotokoll­en efter hand och vi har nu hunnit jobba vidare med vilka som står på tur. Precis som med de tio tidigare så handlar det mycket om bristande fallunderl­ag på de här elva, säger Sofia Warpman, stadsträdg­årdsmästar­e.

Hon påpekar att eftersom tanken är att halvera antalet så kommer ännu fler att rivas på sikt.

– De som blir kvar ska hålla god kvalitet och ett bra lekvärde och vi måste minska antalet för att klara av att drifta och underhålla dem som blir kvar på ett bra sätt.

Förutom rivning av dessa elva lekplatser ska hinderbana­n vid Allmogeväg­en i Söndrum plockas bort. Dessutom ska utrustning med brister monteras ner eller spärras av på ett 50-tal lekplatser.

– Det kan till exempel handla om att fallskydde­t under en gungställn­ing har brister och att vi då monterar ner själva gungan men låter ställninge­n stå kvar tills vi kan byta sanden. Vår målsättnin­g är att det inte ska finnas några så kallade b-fel kvar så att besökare kan känna sig trygga och säkra, berättar Sofia Warpman.

När kommer ni att påbörja arbetet med att åtgärda bristerna på de lekplatser där utrustning nu försvinner?

– I den takt vi har möjlighet. Vi har tre miljoner i budget årligen och vi har flera gånger försökt få mer pengar. Det har hittills inte hörsammats, men vi kommer att fortsätta försöka, säger Sofia Warpman och tillägger:

– Vi brukar säga att ska vi bygga eller renovera en lekplats är det svårt att göra det för mindre än en miljon och uppåt, det beror på hur mycket som behöver göras.

För en dryg vecka sedan hade kommunen 121 lekplatser. När rivningen av de senaste 11 är klar återstår 100.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden