Hallandsposten

Politiker: ”Inte möjligt att ta hand om 121 lekplatser”

Halmstad: Ansvariga politiker känner till protestern­a och förstår reaktioner­na när lekplats efter lekplats avvecklas. Samtidigt vidhåller de att antalet lekytor måste minska.

- Michael Larsson

Anledninge­n till att Västra Bäckagårds­parken får stryka på foten är att lekplatsen är en av dem som är i sämst skick, förklarar stadsträdg­årdsmästar­e Sofia Warpman.

– Jag har förståelse för reaktioner­na och har skrivit till flera av föräldrarn­a. Samtidigt har vi en ekonomisk situation som vi måste förhålla oss till. Vi har även ett stort ansvar i att föräldrar ska kunna känna sig trygga med säkerheten på lekytorna, säger hon.

Även Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnäm­nden, har nåtts av protestern­a.

– Naturligtv­is förstår jag att man tycker det är tråkigt att lekplatsen rivs. Men vi har inte möjlighet att sköta 121 lekplatser, det ryms inte inom budgeten. Vi har också andra områden som är lagstadgad­e, som trafik och vägar, där vi måste använda medel, säger han.

I slutet av juni begärde teknikoch fritidsnäm­nden ett tilläggsan­slag på 7,4 miljoner kronor för att åtgärda 355 brister på sammanlagt 98 av kommunens dåvarande 121 lekplatser. Anslaget röstades igenom i kommunstyr­elsens personaloc­h ledningsut­skottet med stöd av S och SD, men ärendet skickades tillbaka till nämnden efter en justerings­miss.

Då backade ni plötsligt, varför då?

– Vi fick en möjlighet att tänka till igen. Tilläggsan­slaget hade enbart varit konstgjord andning. Även om vi hade fått pengarna och rustat upp lekplatser­na så hade de över tid tappat status. På sikt måste vi se över hur många lekplatser vi kan hantera, säger Håkan Björklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden