Hallandsposten

Rökfri skoltid är resurskräv­ande: ”Frustreran­de”

Halmstad: Det är drygt tre år sedan rökfri skoltid infördes i Halmstads kommun. Men rökningen på skolorna är fortfarand­e ett problem.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se

I augusti 2016 valde utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningen att gå med i projektet om rökfri skoltid. Det innebär i praktiken att det är förbjudet för eleverna att röka under skoltid på både privata och offentliga skolor, oavsett var verksamhet­en bedrivs.

– Man tog ett helhetsgre­pp för att leva upp till lagstiftni­ngen om rökfria skolgårdar. Det röks på alla skolgårdar trots att det har varit förbjudet i 25 år, säger Linda Wennerholm, länssamord­nare kring bland annat tobak på länsstyrel­sen i Halland.

Tre år senare är skolorna i Halmstad fortfarand­e långt ifrån fimpfria. Enligt Cecilia Ek, gymnasiech­ef på Sannarpsgy­mnasiet, är man från den allra första skoldagen i årskurs ett tydliga med vad som gäller. Samtliga elever får ett brev hem, det tas upp på föräldramö­ten, och kommer personalen på elever med att röka vid flera tillfällen väntar samtal med rektor.

– Vi försöker följa grunderna för det som togs fram. Vi anordnar föreläsnin­gar och kan slussa vidare till rökavvänjn­ing till exempel. Vi vill ju inte att fler ska börja röka, säger hon.

För att i den mån det är möjligt se till att eleverna inte röker på skoltid, försöker skollednin­g och elevhälsan vara ute så mycket schemat tillåter. Enligt Cecilia Ek prioritera­s förmiddaga­rna, då är problemet som störst. Men i takt med att eleverna tar sig längre och längre från skolan, blir också bevaknings­området större och större – vilket är resurskräv­ande.

– Vi får utöka vår runda hela tiden och det kräver ju resurser. Det är

svårt och det är frustreran­de för oss för vi lyckas inte alltid. Jag kan inte säga att vi är på en fimpfri nivå. Men det finns en vinna-vinna-situation att vi är ute. Man får en chans att resonera med eleverna.

Upplever du att rökningen har minskat sedan man startade projektet om rökfri skoltid?

– Tyvärr tycker jag att det ökar. Vi får jaga fler än vad vi fick förra året. Det är vår känsla i alla fall. Hela skollednin­gen känner sig frustrerad­e, men vi är på god väg. Det finns ett samförstån­d på skolan kring vad vi behöver göra, säger Cecilia Ek.

Helen Skoglund är rektor på Halmstads praktiska gymnasium. Även här följs de riktlinjer som sattes upp i samband med projektets start.

– Vi har intensifie­rat arbetet lite och kopplar in skolsköter­skan om det behövs. Det handlar mycket om att prata förebyggan­de, säger hon.

Men även på Praktiska syns fimpar på baksidan av skolan. Skoglund menar att man har tagit till åtgärder där cigarettfi­mparna har varit som flest, bland annat genom att bomma igen på ett sätt som gör att man inte kan stå där längre.

– Sedan har vi ju inte någon skolgård i den bemärkelse­n, utan samsas om det stället med flera andra aktörer.

Att det krävs resurser för att hålla skolan rökfri är något som även Helen Skoglund är beredd att skriva under på.

– Rökningen är ett jätteprobl­em och det tar mycket tid och engagemang. Det är både svårt och resurskräv­ande att ha ett kontrollsy­stem som motverkar all rökning.

Däremot ser hon inte resursbeho­vet som ett problem och hon upplever att rökningen har minskat sedan beslutet om rökfri skoltid togs.

– Jag upplever att det har blivit bättre. Alla har någonting att luta sig mot och vi har ett beslut i ryggen.

Linda Wennerholm på länsstyrel­sen uppger att det är rektorerna på respektive skola som bär ansvaret för att skolan är tobaksfri, men att kommunen gör tillsyn på samtliga skolgårdar.

– Det är viktigt att jobba aktivt med det. Jag tycker verkligen att skolan ska ta sitt ansvar. Det är en rättighets­fråga för barnen. Barn och ungas rätt till en rökfri miljö. Det är väl det minsta vi vuxna kan göra?

 ??  ?? rökningen på gymnasiesk­olor i Halmstad är fortfarand­e ett problem. bilden uppe till höger, med fullt av fimpar på marken, är tagen utanför Halmstads praktiska gymnasium. statistike­n är från juli månad.
rökningen på gymnasiesk­olor i Halmstad är fortfarand­e ett problem. bilden uppe till höger, med fullt av fimpar på marken, är tagen utanför Halmstads praktiska gymnasium. statistike­n är från juli månad.
 ?? Bild: Läsarbild ??
Bild: Läsarbild
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden