Hallandsposten

Martin är bäst i Sverige på att minnas

Halmstad: Martin Nilsson vann guld på SM i minne som pågick i Lund under helgen. Han blev därmed den femte personen i historien att kamma hem titeln ”Sveriges bästa minne”.

- Stina Johansson

martin nilsson åkte hem med en guldmedalj från helgens sm.

– Det är en omtumlande och väldigt skön känsla, säger han.

För två år sedan blev det en bronsmedal­j, förra året silver och så i år guld. Men det hade läraren från Halmstad inte räknat med. För ett par veckor sedan så slog han världsreko­rd i Pi, och hade därefter svårt att ställa om och börja träna inför SM, men när tävlingen väl drog i gång så gick det vägen trots allt.

– Det var väldigt inspireran­de fast jag trodde inte att jag skulle vinna. Men sedan så gick det allt bättre efterhand och till slut så blev det jag som segrade, säger han.

Det svenska mästerskap­et är uppdelat i olika grenar där de tävlande bland annat ska minnas så många siffror eller ord som möjligt. Martin Nilsson, som till vardags arbetar som lärare i psykologi, blev intressera­d av minnesträn­ing efter att ha läst en bok om ämnet. Han tog då kontakt med Svenska Minnesförb­undet och fick lära sig flera tusenåriga tekniker.

” Det har varit en minnesvärd höst. martin nilsson, minnesmäst­are

– Jag har inte fötts med något exceptione­llt minne utan allt detta är tekniker som man övar på och successivt blir mycket bättre på. Det är nästan så att man inte tror att det är sant.

Om två veckor startar VM i minne i Kina men Martin kommer inte att delta.

– Det har varit en minnesvärd höst med många minnesproj­ekt men jag kände att jag behövde en paus för att komma ifatt med andra saker.

Härnäst så kommer han i stället att bege sig till Umeå för att inleda ett forsknings­projekt om hur minnestekn­iker ska kunna användas mer effektivt i undervisni­ngen.

– Så nästa steg blir att jag ger mig ut och visar andra hur man kan använda de här teknikerna, vilket jag ju redan gör, men det blir i större skala.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden