Hallandsposten

Då är det egentligen läge att byta till vinterdäck

Halland: Från och med 1 december är det lag på att man måste ha vinterdäck på sin bil när vintervägl­ag råder. Men när är det egentligen läge att byta? Vilka däck ska man använda och vad kan hända när man byter sina däck hemma i garaget? Bilmekanik­ern Joak

- Elvedin Basic elvedin.basic@hallandspo­sten.se 010-471 51 07

Från 1 oktober och fram till 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck. Men från 1 december till och med 31 mars är det lag på att ha det om det är vintervägl­ag. Men är det redan nu högsäsong för vinterdäck­sbyte?

– Vi har det tufft nu för vi har väldigt många bilar att ta hand om. Får vi dessutom en köldknäpp kommer ännu fler att vakna och behöva byta däck. Då får vi en kö med människor här utanför, säger Joakim Bergman, platschef på Mekonomen i Halmstad.

Många använder hybriddäck året runt och det är lagligt, men det är framför allt under sommar som de slits mer än vanliga däck med tanke på däckens mjuka gummi.

– På sommaren har man ungefär 20 meters bromssträc­ka vilket gör att däcken slits. Det är lika farligt att köra sommardäck på vintern som vinterdäck på sommaren. Många tror att det är helt okej, men vid ett övergångss­tälle kan det vara avgörande.

Det finns även skillnader mellan de vanliga dubbdäcken de flesta byter till på vintern, och friktionsd­äcken som kan användas året runt.

– Ett dubbdäck är alltid bättre på is, och de är alltid bra att ha på här i södra Sverige för snön kan komma snabbt. Friktionsd­äcken är inte så bra på is, men samtidigt är de bättre när det är barmark och det har vi haft här 98 procent av tiden de senaste åren.

Hur stor skillnad är det på att byta däcken hemma än på en verkstad?

– Om man tittar på hur det blir gjort så är det vansinnig stor skillnad. De flesta saknar exempelvis en momentnyck­el när de spänner muttrarna på sina bilar hemma. Oftast drar man också för hårt och då kan man förstöra bultarna. Vissa gånger kollar man inte ens lufttrycke­t.

När är det läge att byta till vinterdäck?

– Vintern börjar egentligen när temperatur­en går under fem grader. Då börjar det bli ett gränsfall att ha ett sommardäck på och då kan det vara läge att byta. Byter man i tid så finns det större chans att få välja tid och få en bättre service.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? det är bråda tider för platschef Joakim bergman och övriga anställda på mekonomen. ”Får vi dessutom en köldknäpp kommer ännu fler att vakna och behöva byta däck”, säger han.
Bild: Roger Larsson det är bråda tider för platschef Joakim bergman och övriga anställda på mekonomen. ”Får vi dessutom en köldknäpp kommer ännu fler att vakna och behöva byta däck”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden