Hallandsposten

Danfors vill ha en och en halv miljon i ersättning

Mellbystra­nd: Danfors förvaltnin­gs AB kräver Laholms kommun på en och en halv miljon kronor. Pengarna vill bolaget ha i ersättning för förberedel­ser i ett planärende som kommunen senare stoppade.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Danfors har anlitat advokatfir­man Wistrand i Göteborg som i ett brev till Laholms kommun framför företagets krav på ersättning.

Danfors ansökte redan i februari 2013 om planbesked för fastighete­n Mellby 2:13 med flera.

En av fastighete­rna är Strandglän­tan där Danfors ville bygga en liten by med marklägenh­eter för framför allt äldre. Området ligger endast 150 meter från stranden.

2016 lämnade kommunstyr­elsen ett positivt planbesked och därefter tog Danfors fram flera utredninga­r och planhandli­ngar såsom naturvärde­sinventeri­ng, dagvattenu­tredning, planförsla­g med karta samt planbeskri­vning.

Advokatfir­man skriver att arbetet under planproces­sen utfördes i tät dialog med kommunen, men i maj 2019 avskrevs planärende­t.

Avskrivnin­gen gjordes efter att länsstyrel­sen i sitt samrådsytt­rande ansåg att det fanns risk för påtaglig skada på riksintres­sen för friluftsli­v samt risk för erosion och översvämni­ng.

Lite senare – i september 2019 – antog kommunen en detaljplan för den så kallade potatisåke­rn Mellby 15:1, trots att länsstyrel­sen anförde samma argument för potatisåke­rn som för Strandglän­tan.

Danfors ifrågasätt­er nu genom sin advokat om kommunen har agerat sakligt och opartiskt?

Bolaget anser att kommunen genom sitt handlande har främjat sina egna ekonomiska intressen och därmed gjort sig skyldig till illojal maktanvänd­ning.

”I praktiken innebär kommunens agerande ett gynnande av den markägare vars detaljplan kommunen antagit och ett missgynnan­de av Danfors vars detaljplan kommunen avskrivit.”

Kommunchef Anders Einarsson uppger att kommunen kommer att bestrida ersättning­skravet.

– Vi anser inte att kommunen har gjort fel. Att man får ett positivt planbesked innebär inte att man också får en färdig detaljplan, utan länsstyrel­sens yttranden har vägts in, säger han.

På frågan om kommunen skulle ha gynnat sig själv genom att anta detaljplan­en för Mellby 15:1 svarar Anders Einarsson att han är för dåligt insatt i frågan.

– Jag och vår jurist kommer att ha ett möte tillsamman­s med samhällsby­ggnadschef Charlotta Hansson och titta igenom ärendet, säger Anders Einarsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden