Hallandsposten

16-åring döms till psykvård efter mord på kamrat

Pojken mördade sin jämnårige vän och planerade att mörda en äldre kamrat. 16-åringen som bedöms lida av en allvarlig psykisk störning döms nu till rättspsyki­atrisk vård.

- TT

Det var 16-åringen själv som larmade polisen den 2 augusti och berättade att han hade mördat en person. När polispatru­llen anlände till platsen, en badplats i Sollentuna norr om Stockholm, mötte de pojken och hans svårt skadade, jämnåriga kamrat. Den skadade pojken flögs till sjukhus med ambulanshe­likopter, men hans liv gick inte att rädda.

En rättspsyki­atrisk undersökni­ng har visat att den åtalade 16-åringen är allvarligt psykiskt sjuk, och Attunda tingsrätt dömer honom nu till rättspsyki­atrisk vård med särskild utskrivnin­gsprövning. Pojken kommer därmed placeras tillsamman­s med vuxna som har fått samma påföljd.

” Det väldigt, väldigt ovanligt att en 16-åring döms till denna påföljd.

Marianne Kristianss­on överläkare

Marianne Kristianss­on, överläkare vid Rättsmedic­inalverket, säger till Dagens Nyheter att det är extremt ovanligt att en 16-åring får det straffet.

– Det är väldigt få av dessa i den åldern som ens kommer till en undersökni­ng. Sedan är det väldigt, väldigt ovanligt att de döms till denna påföljd. Det kan finnas år när inte en enda ungdom döms till rättspsyki­atrisk vård, säger hon till tidningen.

Av uppgifter som framkommit i förhör ska pojken först ha planerat att möta upp med en annan kompis för att döda honom, men av olika anledninga­r ägde den träffen aldrig rum. Pojken har erkänt mordet på sin 16-åriga kamrat, men han har varken erkänt eller förnekat förberedel­sen av mord på den andra kompisen.

De uppgifter som 16-åringen lämnat i förhör om att avsikten först varit att döda den andra kamraten ”är mycket tydliga och ger inte utrymme för missförstå­nd”, skriver dock tingsrätte­n i sin dom.

 ?? Bild: Fredrik Persson/tt/arkiv ?? Polisavspä­rrning vid området där offret hittades.
Bild: Fredrik Persson/tt/arkiv Polisavspä­rrning vid området där offret hittades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden