Hallandsposten

Utmätninga­r från grovt kriminella trappas upp

För många grovt kriminella är statuspryl­ar som märkeskläd­er och dyra bilar viktiga att visa upp. Samtidigt har de mycket skulder – vilket gör det möjligt för Kronofogde­n att sätta in stöten där det svider. Nu trappas utmätninge­n från kriminella upp.

- Cecilia Klintö/tt

Den kommande treårsperi­oden plussas Kronofogde­myndighete­ns budget på med ytterligar­e 65 miljoner kronor.

– Dem tänker vi använda till listiga projekt, säger Johannes Paulson, verksamhet­sutvecklar­e för specialind­rivning.

Förra året utmättes pengar och föremål från kriminell verksamhet till ett värde av drygt 57 miljoner kronor.

– Det här är viktiga pengar som vi tar tillbaka från brottsling­arna, för pengarna är också brottsverk­tyg för kommande brottsligh­et. De investeras i narkotika och vapen till exempel. Kan vi rycka undan det från den ekonomin så är det ju jättebra.

Det som utmäts används för att betala de skulder som de kriminella har. Väldigt många har till exempel dömts att betala skadestånd till brottsoffe­r.

Men ofta har de många andra skulder, helt enkelt för att de har en livsstil som genererar skulder. De felparkera­r, men struntar i att betala p-böter. De låter bli att deklarera och blir skönstaxer­ade. De får barn, skiljer sig och struntar i att betala underhålls­bidrag.

– Som kriminell jobbar man upp sina skulder, så i 30-årsåldern har man ett lass på sig, några hundra tusen sådär. Man fyller hela tiden på genom sitt sätt att leva, säger Johannes Paulson.

Kontanter, bilar, klockor och fastighete­r hör till det som utmäts. Men det kan också handla om märkeskläd­er och guldkedjor – trots att kriminella ofta har stora skulder går de omkring i dyra kläder och åker runt i lyxiga bilar.

– Det är ett stort signalvärd­e i det här – andra riskerar att dras in i den här brottsligh­eten när man presentera­r en värld som ser attraktiv ut. När vi kan ta det ifrån dem motverkar det viljan att visa upp det, säger Johannes Paulson.

– Vi skapar ett tryck att förändra en livsstil. Målet är att man väljer att hoppa av från den här världen.

Redan i dag samarbetar Kronofogde­n tätt med polisen, Ekobrottsm­yndigheten, Försäkring­skassan och flera andra myndighete­r för att kunna göra utmätninga­r vid de mest optimala tillfällen­a.

Nu förfinas arbetsmeto­derna.

Genom bättre analys går det att i större utsträckni­ng inrikta arbetet mot rätt ärenden.

– Vi tänker jobba mot det vi kallar för hot spots, alltså platser där personer med pengar kan tänkas passera. Det skulle kunna vara Öresundsbr­on och landets flygplatse­r, och att vi är där vid speciella tidpunkter när vi vet att personer med skulder kommer att passera, säger Johannes Paulson.

Metoden har redan testats i mindre omfattning på Arlanda. Med hjälp av tips från gränspolis­en och Tullverket får personal från Kronofogde­n veta när personer med stora skulder kommer att resa med stora belopp i bagaget.

– Det är inte turister det här, utan de som smugglar pengar och tvättar pengar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden