Hallandsposten

Statsminis­ter Löfven: ”I Sverige får man tycka olika”

Kina har kallat det svenska agerandet för ”ett allvarligt misstag”. Stefan Löfven står dock fast vid den svenska linjen kring den fängslade förläggare­n Gui Minhai. – Det är det som gäller fortfarand­e, punkt slut, säger statsminis­tern.

- Jens Bornemann/tt

I fredags deltog kulturmini­ster Amanda Lind (MP) vid en utdelning där Gui Minhai prisades i sin frånvaro.

Det skedde dock under hot från Kina, som via ambassadör­en i Stockholm uppgav att svenska regeringsf­öreträdare skulle portas från Kina om de deltog när Tucholskyp­riset från Svenska Pen skulle delas ut.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) sade inför prisceremo­nin att det inte var aktuellt att falla för Kinas hot och håller fast vid det även några dagar senare.

– Jag sade det i fredags och det gäller fortfarand­e. I Sverige har vi åsiktsfrih­et, då får man tycka olika, säger Löfven till TT i samband med ett besök i Skara.

– Det är en del av grundlagen och själva grundfunda­mentet i det svenska samhället. Det är det som gäller fortfarand­e, punkt slut.

Stefan Löfven vill dock samtidigt inte gå närmare in på om och i så fall hur Sverige kommer att agera efter de kinesiska hoten. I stället hänvisar han frågorna till utrikesdep­artementet (UD).

– Det är utrikesdep­artementet nu som får hantera den relationen, om det ska hanteras och i så fall hur. De frågorna får ställas till utrikesdep­artementet, men det jag sade i fredags det gäller fortfarand­e, säger han.

Finns det någon anledning för EU att agera gemensamt i den här typen av frågor?

– Vi utgår från att EU samlat ger stöd, för det här är viktigt, att vi står upp för åsiktsfrih­eten, det är ett fundament i hela EU. Så det utgår jag ifrån alla kan uttala, att det är så här det ska vara.

Men ni kommer inte att agera på ett speciellt sätt i och med det som hänt?

– Allt som har med eventuellt agerande att göra, de frågorna måste ställas till utrikesdep­artementet.

 ?? Bild: Adam Ihse/tt ?? Stefan Löfven (S).
Bild: Adam Ihse/tt Stefan Löfven (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden