Hallandsposten

Flyende aktivister möttes av tårgas och gummikulor

- TT-AFP

Tiotals demonstran­ter som försökt fly från det ockuperade universite­tet i Hongkong har gripits. Ett hundratal som försökt ta sig ut har mötts av tårgas och gummikulor och polisen hotar med dödligt våld. Hongkongs ledare Carrie Lam uppmanar ”upprorsmak­arna” att lyda polisen.

Nya sammandrab­bningar har brutit ut upprepade gånger under måndagen när aktivister försökt lämna det ockuperade Polytechni­c University i Hongkong. En del gripanden har gått våldsamt till, vittnen uppger att polisen slagit och sparkat på aktivister som legat på marken. Flera som befinner sig på universite­tet är skadade, enligt den demokrativ­änlige parlaments­ledamoten Ted Hui, rapportera­r BBC. Personal från Röda Korset har setts gå in på området.

En 19-åring som befann sig på universite­tet på måndagen sade att läget var desperat för dem som är kvar.

– Några grät mycket, några var rasande, andra var oroliga, för de kände att det var hopplöst eftersom vi inte hade någon väg ut. Vi vet inte när polisen kommer att storma in.

Demonstran­terna satte Polytechni­c University­s huvudentré i brand när polisen försökte ta sig in på området tidigt på måndagsmor­gonen lokal tid.

Under helgen syntes kinesiska soldater som städade upp bråte på Hongkongs gator, vilket har ökat oron för att de även ska komma att ingripa.

Kina kommer inte bara att sitta och se på om protestern­a i Hongkong blir ”okontrolle­rbara”, säger Kinas ambassadör i Storbritan­nien Liu Xiaoming.

– Vi har tillräckli­g beslutsamh­et och makt för att få slut på orolighete­rna, säger han.

Liu Xiaoming säger att aktivister­na försöker destabilis­era Hongkong med målet att ta makten.

– Invånarna i Hongkong lever i terror som skapats av våldsam extremism och deras liv och ägodelar är allvarligt hotade, säger ambassadör­en.

Liu Xiaoming passar samtidigt på att anklaga den brittiska regeringen för att ha valt sida när det gäller protestern­a i Hongkong. Han anser att Storbritan­nien, genom att kritisera hur situatione­n i Hongkong hanteras av polis och myndighete­r, lägger sig i Kinas inre angelägenh­eter.

Polisen i Hongkong uppger att den sett sig tvungen att avfyra flera omgångar med skarp ammunition vid en plats i närheten av universite­tet där protester rasat, men att ingen person skadats. Händelsern­a

vid universite­tet har klassats som ett upplopp, vilket kan ge upp till tioåriga fängelsest­raff. Utgångar från universite­tet har blockerats.

Tidigare under protestern­a har polisen avlossat skjutvapen vid tre enskilda gatustride­r. I övrigt har framför allt tårgas, vattenkano­ner och gummimantl­ade kulor använts.

Protester pågår även i andra delar av Hongkong. Den senaste veckan har orolighete­rna stegrats till en mer våldsam nivå och har lett till kaos. Skolor hålls stängda, tåglinjer störs och stora vägar blockeras.

Vid lunch lokal tid (svensk morgon) hade en rad demonstran­ter lämnat området, men många var fortfarand­e kvar – antingen fast beslutna att fortsätta barrikader­a sig eller på grund av att polisen hindrar dem från att lämna, rapportera­r CNN.

– Människor börjar få slut på vatten och mat, säger frilansjou­rnalisten Aidan Marzo, som har varit

på plats på universite­tet sedan i söndags, till CNN.

– Folket här accepterar nästan det faktum att kampen nästan är över, de lägger sig. Det är en ganska dyster stämning, fortsätter han.

På söndagen inträffade våldsamma sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter vid universite­tet. En polis uppges ha träffats i benet av en pil. Demonstran­ter som fick tårgas mot sig har kastat både stenar och bensinbomb­er mot polisen med hjälp av jättelika hemmagjord­a slangbello­r. Totalt har 38 personer skadats under nattens orolighete­r, enligt sjukvårdsm­yndigheter.

På Facebook varnar polistales­personen Louis Lau demonstran­terna:

– Jag varnar upploppsma­karna för att använda bensinbomb­er, pilar, bilar eller några andra dödliga vapen för att anfalla poliser. Om de fortsätter att begå så pass allvarliga handlingar har vi inget annat val än att använda minimalt med våld, däribland skarp ammunition.

I en symbolisk seger för demonstran­terna beslutade en domstol på måndagen att det maskerings­förbud vid protester som införts av de styrande i Hongkong strider mot konstituti­onen. Många av demonstran­terna har trotsat förbudet, som trädde i kraft i oktober, och det har i praktiken varit omöjligt för polisen att driva igenom det.

” Några grät mycket, några var rasande, andra var oroliga, för de kände att det var hopplöst.

19-åring som befann sig på Polytechni­c University

 ?? Bild: Achmad Ibrahim/ap/tt ?? Poliser med två gripna demonstran­ter utanför Hong Kong Polytechni­c University.
Bild: Achmad Ibrahim/ap/tt Poliser med två gripna demonstran­ter utanför Hong Kong Polytechni­c University.
 ?? Bild: Photo/vincent YU/AP/TT ?? Poliser skjuter tårgas under sammandrab­bningar med demonstran­ter utanför Hong Kong Polytechni­c University.
Bild: Photo/vincent YU/AP/TT Poliser skjuter tårgas under sammandrab­bningar med demonstran­ter utanför Hong Kong Polytechni­c University.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden