Hallandsposten

Våldet i Hongkong riskerar leda till inställt lokalval

I helgen är det tänkt att Hongkongbo­rna ska gå till ett viktigt lokalval. Men i ljuset av de våldsamma protester som skakar regionen växer oron för att valet ska ställas in. Valet är en symbolfråg­a för demokratia­ktivistern­a – men spelar också roll när Hon

- Moa Kärnstrand/tt

Ryktena om ett uppskjutet val har cirkulerat en tid i den kinesiska regionen, där protestern­a har blivit våldsammar­e de senaste dagarna.

Men det var först efter en artikel i Pekingregi­mens språkrör, tidningen Folkets Dagblad, som det stod klart att det var en verklig risk. Peking, som tydligt uttryckt att Hongkongpo­lisen måste bli ännu tuffare mot demonstran­terna, lät förstå att ett slut på de våldsamma protestern­a är en förutsättn­ing för att valet ska kunna hållas.

Lokalvalet är planerat till den 24 november. Då röstar invånarna fram representa­nter till olika geografisk­a distriktsr­åd, som bestämmer över små budgetar och vissa frågor på lokal nivå. På så vis är valet inte så viktigt.

Men de lokala politikern­a sitter också med i den valkommitt­é som röstar fram Hongkongs högsta politiker, den post som den kritiserad­e och Pekingvänl­iga Carrie Lam nu innehar. Distriktsr­åden har visserlige­n inte en jättestark röst i valet av högste ledare, men ju fler fiender till Peking som tar plats i distriktsr­åden, desto svårare riskerar det att bli för de Pekingtrog­na att få ihop den majoritet som krävs när det är dags att utse Lams efterträda­re om två och ett halvt år.

” De försöker skjuta upp valet eller ställa in det för att behålla den nuvarande sammansätt­ningen av valkommitt­én.

Det är en av anledninga­rna till hoten om att ställa in valet, tror Daniel Li, Hongkongbo och ungdomspas­tor som är inblandad i den fredliga delen av proteströr­elsen.

– De försöker skjuta upp valet eller ställa in det för att behålla den nuvarande sammansätt­ningen av valkommitt­én, säger Li.

I lokalvalen brukar folk nämligen inte vara så noga med vilket läger de olika kandidater­na tillhör, viktigare är vad de konkret kan erbjuda i närsamhäll­et. Så till skillnad från valet till Hongkongs parlament, där majoritete­n av Hongkongbo­rna motsätter sig Pekings inflytande, brukar många av dem som väljs på lokal nivå vara Pekingvänl­iga kandidater, förklarar Li.

– Om demokratif­örkämparna skulle knappa in mycket kanske det får konsekvens­er, säger han.

Rekordmång­a väljare ska redan ha registrera­t sig för årets val, enligt lokala medier.

– Många av dem är unga och tillhör demokratir­örelsen, säger Daniel Li.

Daniel Li, Hongkong-bo

Men Kinakännar­en och professorn Steve Tsang vid Soas-universite­tet i London säger att det, snarare än politisk makt, handlar om att lokalvalet har blivit en symbolfråg­a för båda sidor. Valet är en av få möjlighete­r som Hongkongbo­rna

har att uttrycka sin politiska åsikt. Att ställa in det mitt under brinnande demokratik­amp skulle vara en kraftig provokatio­n.

– Det sänder ett budskap om hur regeringen arbetar emot alla demokratis­ka processer, säger Tsang, som spår att resultatet skulle bli upptrappat våld.

För regeringss­idan och Peking handlar det om att inte möta demonstran­terna vilja så länge våldet fortgår.

– Men officiellt kommer de i så fall att hänvisa till att våldet omöjliggör valet.

Demokratip­rotesterna i Hongkong har under hösten blivit allt mer våldsamma från båda sidor. Polisen har använt gummimantl­ade kulor och tårgas. Demonstran­terna

har slagit tillbaka i övertygels­en att våld krävs för att vinna denna historiska kamp om Hongkongs självstyre.

Nyligen tog brutalitet­en en ny vändning när en 21-åring sköts av en polis med ett skarpladda­t vapen.

– Folk var i chock. Det var som att polisen fått order att de kan öka våldet utan att det får konsekvens­er, säger Daniel Li.

På den händelsen följde en våg av våld som skakat Hongkongs universite­tsområden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden