Hallandsposten

Jens från Halland har funnit ny terräng

– Med tio minuter till vågorna och fjällen utanför dörren var det inte svårt att lockas. Det konstatera­r Jens Bengtsson, 27, från Slöinge som bosatt sig på Stadlandet, en enslig halvö mellan Bergen och Trondheim.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Glida, hoppa, surfa och flyga. Varför bara jogga eller gå? Intresset för framför allt surfing och snowboard- och skidåkning har tagit Jens till olika platser i världen. Sedan oktober förra året bor han på en halvö som anses vara skiljepunk­ten mellan Norska havet i norr och Nordsjön i söder.

– Det är som att bo mitt i en naturfilm med berg som sluttar rakt ner i havet. Det bor färre än 2 000 människor här, berättar han.

Jens är uppvuxen i Slöinge och trakterna runtomkrin­g.

Redan som barn gillade han fart.

– När jag fyllde 10 år fick jag en ny cykel med heldämpnin­g vilket enligt mig var det tuffaste man kunde ha. Jag tillbringa­de mycket tid på den och även med en massa tv- och datorspel.

Jens gick handels- och administra­tionsprogr­ammet på Falkenberg­s gymnasium. Både på loven och strax efter studenten jobbade han på Sia glass för att bland annat få ihop stålar för att med fyra kompisar åka tåg till Alperna och tillbringa en säsong i St Anton.

– Det var en dröm som uppfylldes. Som barn hade jag åkt på skidsemest­er med familjen varje år.

När Jens kom hem från St Anton pluggade han till snickare på distans. Och 2012 läste han skidteknik och turism på en skola i Dalarna.

– Under de åren breddades mitt intresse enormt och jag gillade skidor bara mer och mer. Jag hade 240 skiddagar de två åren jag gick utbildning­en och då jag var klar var jag utbildad snowboard- och skidinstru­ktör. Jag kommer mycket väl ihåg min första snowboards­tur, jag tänkte att det är lika bra att åka upp till toppen, vilket jag gjorde, 25 vurpor senare var jag nere igen.

Efter att ha säsongat i Sverige, Norge, Kanada och Schweiz i sammanlagt sju omgångar blev Jens övertalad av två kompisar i Norge som startat en snickerifi­rma att flytta dit. Förutom sina fjäll är Stadlandet även känt för sina bra surfvågor.

– Mitt surfintres­se har ökat med åren. Jag surfar så ofta det är vågor, vilket nu mot hösten är 3-5 gånger i veckan. När vintern kommer får man verkligen ta det svåra beslutet om man ska åka skidor eller surfa. En dag lyckades jag åka skidor i 40 centimeter­s nysnö på förmiddage­n, och på eftermidda­gen kunde jag surfa i 3–4 meter höga vågor. Det är inte på många ställen i världen man kan göra så. Det var en perfekt dag!

Jens har inget emot kylan och enslighete­n på Stadlandet.

– På sommaren kommer det en del turister, men när temperatur­en sjunker blir det mer stilla och skönt enligt mig. Det bor väldigt lite folk här. Vädret är väl som i Falkenberg fast cirka tio grader kallare och med mer vind och nederbörd. Det låter kanske inte lockande i mångas öron, men det är otroligt fint här och det finns mycket att göra bara man öppnar dörren.

Jens jobbar som snickare men skojar med visst allvar om att alla hans intressen leder till ekonomiska problem. Förutom skid- och snowboardå­kning gillar han att skejta och i somras gick han en paraglider­kurs.

– Jag fick köpa mig en sådan och är ute och flyger då och då. Jag skulle vilja börja cykla också, men till det har jag varken tid eller pengar som det ser ut nu.

Hur är dina framtidspl­aner, tänker du rota dig på Stadlandet ett tag?

– Det känns som det finns massor med kul saker i världen att göra även om Stadslande­t är ett paradis. Jag har inga planer men det finns en risk för nya äventyr i framtiden.

” Vädret är väl som i Falkenberg fast cirka tio grader kallare och med mer vind och nederbörd.

” En dag lyckades jag åka skidor i 40 centimeter­s nysnö på förmiddage­n, och på eftermidda­gen kunde jag surfa i 3–4 meter höga vågor. Det är inte på många ställen i världen man kan göra så. Det var en perfekt dag!

 ??  ?? Inte direkt raka spåret, men Jens kan lätt skejta sig ner till den långa, vita sandstrand­en i Hoddevik, som anses vara en av Norges bästa surfställe­n. 30 kilometer längre bort finns även Ervik, som också ses som en bra plats för surf.
Inte direkt raka spåret, men Jens kan lätt skejta sig ner till den långa, vita sandstrand­en i Hoddevik, som anses vara en av Norges bästa surfställe­n. 30 kilometer längre bort finns även Ervik, som också ses som en bra plats för surf.
 ??  ?? Jens Bengtsson surfar och jobbar i Norge.
Jens Bengtsson surfar och jobbar i Norge.
 ??  ?? 2012 läste Jens skidteknik och turism på en skola i Dalarna, taggad efter att ha tillbringa­r en säsong i Alperna. På Stadlandet, där han nu bor, behöver han inte trängas i spåret.
2012 läste Jens skidteknik och turism på en skola i Dalarna, taggad efter att ha tillbringa­r en säsong i Alperna. På Stadlandet, där han nu bor, behöver han inte trängas i spåret.
 ??  ?? Jens surfar i vågorna så länge det inte finns is.
Jens surfar i vågorna så länge det inte finns is.
 ?? Bilder: Privat ??
Bilder: Privat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden