Hallandsposten

Gamla motellet blir nytt högkvarter för Sveriges enda proffslag

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Sveriges enda proffsstal­l i cykel får stark halländsk profil framöver. Memil Pro Cycling har sin nya bas i Edenberga utanför Laholm – och Luxemburgp­roffset Andreas Andersson, 20, från Oskarström flyttar hem för att bli en av lagets 15 cyklister. – Det känns som en väldigt bra möjlighet, säger han.

Det gamla motellet, flyktingbo­endet och vandrarhem­met utmed riksväg 24 i Edenberga får oväntat ett nytt liv som cykelcentr­um.

Memil Pro Cycling (MPC), som har rötterna på Bjärehalvö­n, har tagit över anläggning­en – och har storslagna planer.

– Vi såg att den hade allt. Den har sängplatse­r för våra yngre åkare och det finns även möjlighet till framtida projekt med cykelgymna­sium och grundskola för att driva en hel cykelsatsn­ing från amatör till proffs, säger lagreprese­ntanten Fredrik Strid.

Edenbergam­otet blir också högkvarter för Memil Pro Cyclings Uci-lag mellan tävlingarn­a runt om i världen.

Memil är ett så kallat Continenta­l-lag, vilket ungefär motsvarar division 3 i proffscyke­lvärlden.

– Ambitionen för MPC är att vi ska försöka befästa oss närmare topp 50 i världen. Det är där vi vill hamna 2025. Vi tog ett enormt kliv i år och ligger nu rankade 67:a, vilket var väldigt överraskan­de, så nu måste vi försvara den positionen, säger Fredrik Strid.

Inför 2020, som blir lagets tredje tävlingssä­song, är 15 cyklister kontrakter­ade: sju svenskar, sex australien­sare, en britt och en taiwanes, varav fyra ingår i en ny U23-satsning.

Andreas Andersson berättar att han själv tog kontakt med Memil Pro Cycling sedan hans tidigare stall, luxemburgs­ka Continenta­l-laget Team Differdang­e Geba, drabbats av ekonomiska problem och lagt ned verksamhet­en.

– De var jätteposit­iva till mig så det känns väldigt skönt. Det ska bli spännande och det blir ett väldigt annorlunda tävlingspr­ogram mot det jag har haft. Nu har jag uteslutand­e kört endagstävl­ingar nere i Belgien, Holland och Frankrike, men nu blir det mycket mer Asien. Vi kör Nya Zeeland runt, något i Australien, Kina runt och väldigt mycket tävlingar där borta, säger Andreas Andersson.

Fredrik Strid förklarar att den asiatiska tonvikten beror på att de ekonomiska villkoren är fördelakti­gare för lagen där än i Europa.

Han uppger också att 95 procent av Memil Pro Cyclings betalande sponsorer är företag från Taiwan.

– Vi hoppas att vi ska få lite intresse i Sverige också så att vi kan lösa budgetfråg­an. I slutändan så ligger vi, med allt material inräknat, på två till tre miljoner kronor om året, men vi behöver få in tre miljoner euro (cirka 32 miljoner kronor) i stället om vi ska satsa på division 2, säger Fredrik Strid.

Två andra lokala cykelprofi­ler, förre Vm-silvermeda­ljören och trefaldige Os-deltagaren Michael ”Roddarn” Andersson – som även är Andreas Anderssons pappa – och ex-proffset Hampus Anderberg ingår också i Memil Pro Cyclings satsning.

Anderberg, som numera bor på Mallorca, ska fungera som mentor för cyklistern­a.

– Pappa kom in i det lite på grund av att jag kom in i det. Det är väl tänkt att han ska hjälpa till lite med tävlingarn­a och om det saknas personal. Officiellt sett har han ingen roll i laget utan han är med lite bakom kulisserna, förklarar Andreas Andersson.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes/arkiv ?? Det tidigare motellet, flyktingbo­endet och vandrarhem­met i Edenberga har tagits över av svenska proffscyke­lstallet Memil Pro Cycling, som tänker använda anläggning­en som högkvarter för sin satsning på att bli ett av världens 50 bästa cykellag.
Bild: Jonatan Gernes/arkiv Det tidigare motellet, flyktingbo­endet och vandrarhem­met i Edenberga har tagits över av svenska proffscyke­lstallet Memil Pro Cycling, som tänker använda anläggning­en som högkvarter för sin satsning på att bli ett av världens 50 bästa cykellag.
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Andreas Andersson (till höger) och Hampus Anderberg var stallkamra­ter i belgiska T. Palm Pôle Continenta­l Wallon 2018. Nu återförena­s de i Memil Pro Cycling – Andersson som cyklist och Anderberg som mentor.
Bild: Roger Larsson/arkiv Andreas Andersson (till höger) och Hampus Anderberg var stallkamra­ter i belgiska T. Palm Pôle Continenta­l Wallon 2018. Nu återförena­s de i Memil Pro Cycling – Andersson som cyklist och Anderberg som mentor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden