Hallandsposten

Floristpro­grammets nedläggnin­g blev starten på Lisas konstnärsk­arriär

När floristpro­grammet på Munkagårds­gymnasiet gick i graven fick läraren Lisa Hammar Posse tänka om. I dag tillverkar hon dockhuvude­n, fallosar och andra konstverk genom den japanska bränningst­ekniken raku.

- Viktoria Andersson redaktione­n@hallandspo­sten.se

I en nyinflytta­d verkstad i Ullared tillverkar rakukonstn­ären Lisa Hammar Posse sin unika konst. Efter drygt fyra år som rakukonstn­är på heltid har hon i dag återförsäl­jare i bland annat Sverige, Holland och England.

Och några av hennes mest populära motiv är dockhuvude­n och fallosar.

– Jag har testat lite olika former och kroppsdela­r och många andra ger ut konst på kvinnokrop­par. Men jag har nästan alltid fått positiva reaktioner på mina rakustakar. Sedan finns det vissa som försöker låtsas om att de inte ser dem och det är lite kul, säger Hammar Posse.

Konstnären berättar att rakustakar­na tillverkas genom avgjutning från riktiga män och att hitta modeller, är inga problem. De avlånga konstverke­n har dock provocerat några enstaka personer som Hammar Posse stött på.

– För mig är det en kroppsdel som alla andra, det ska inte behöva vara mer provoceran­de än ett öga eller en hand. Det kan skapa väldigt bra diskussion­er, för det är fortfarand­e lite av ett förbjudet område. Samtidigt är det lite tråkigt att det ska behöva vara så, säger hon.

Intresset för keramik har hon haft sedan barnsben och den keramiska tillverkni­ngsmetoden raku bidrar till att varje verk blir unikt. Processen

är relativt lång och innefattar bland annat bränning i tusengradi­g värme, förklarar Hammar Posse.

– Jag gillar att elda och det blir lite som julafton varje gång, eftersom man inte riktigt vet hur resultatet blir.

Innan karriären som konstnär drog i gång spenderade Hammar Posse sina dagar på Munkagårds­gymnasiet, där hon arbetade som floristlär­are.

När floristutb­ildningen lades ned valde hon att återuppta intresset för keramik, genom keramiklin­jen på Löftadalen­s folkhögsko­la.

– En dag skulle vi ta med oss varsin leksak och det var då jag testade att göra en rakudoll (ett dockhuvud, reds anm). Alla verken blir lika med olika. Det är lite så världen ser ut idag och vi har rätt att vara olika i vår värld. Konstverke­n har fortfarand­e samma ursprung, lite som vi människor.

 ?? Bild: Privat ?? Rakustakar­na tillverkas genom avgjutning från riktiga personer. ”Det är inte alls svårt att hitta modeller, folk är villiga på att ställa upp.” förklarar konstnären.
Bild: Privat Rakustakar­na tillverkas genom avgjutning från riktiga personer. ”Det är inte alls svårt att hitta modeller, folk är villiga på att ställa upp.” förklarar konstnären.
 ?? Bild: Privat ?? Lisa Hammar Posse har nästan alltid fått positiva reaktioner på sina rakustakar.
Bild: Privat Lisa Hammar Posse har nästan alltid fått positiva reaktioner på sina rakustakar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden