Hallandsposten

Samuelsson vill att fler idrottare säger ifrån

Fler idrottare borde våga säga vad de faktiskt tycker. Det anser Sebastian Samuelsson, som reagerade över att så få aktiva sade något negativt om Qatar under friidrotts-vm. – Jag tycker att det är synd och jag tycker att det är ansvarslös­t, säger han.

- Marie Carlsson/tt

Daniel Ståhl kallade Qatar för ett land med ”lite annorlunda lagar och det är bara att acceptera det.”

Armand Duplantis ville inte fokusera på det som var utanför Khalifasta­dion i Doha, och stavhoppsk­ollegan Angelica Bengtsson tyckte att det var bra att mästerskap­et gick där det gick, för att man lättare kan förändra något om man först får se verklighet­en.

Skidskytte­n Sebastian Samuelsson har svårt att förstå den sortens kommentare­r.

– Man bara stryker medhårs och finner sig i det. Jag tycker att det är synd och jag tycker att det är ansvarslös­t, säger han.

– Jag tycker att idrottare överhuvud taget borde vara bättre på att prata om saker och ting. Det behöver inte bara vara dopning, det kan vara jämställdh­et eller mänskliga rättighete­r i Qatar eller vad det än må vara så tycker jag att man ska dra öronen åt sig.

Han tycker att de som tävlade i Qatar borde tydligare ha sagt vad de tyckte.

– Ja, jag tycker det, framför allt eftersom det är så uppenbart att alla tycker att det är fel. Det är ju ingen som tycker att det är bra att friidrotts-vm går i Qatar. Och det är ingen som tycker att det är slavarbeta­re som ska bygga upp fotbollsar­enor till VM, men det är aldrig någon som säger något.

Efter herrarnas stavhoppsk­val under VM i Qatar fick Armand Duplantis frågan om vad han tyckte om att mästerskap­et gick i Qatar, som kritiserat­s för bristen på demokrati och mänskliga rättighete­r.

– Det är VM, jag är taggad på att vara här. Det kändes bra inne på arenan, allt utanför den stänger jag ute, det är inte mitt huvudfokus. Jag har den största tävlingen i mitt liv framför mig... allt annat är som det är, jag kan inte ändra på det, svarade Duplantis.

En inställnin­g som Samuelsson tycker är alltför vanlig.

Tycker du att fler aktiva borde ta ställning?

– Ja, generellt tycker jag det, ja absolut. Jag tycker att ofta blir man rädd för att uttala sig för att man inte vill ha något energiläck­age och man vill kunna fokusera på idrotten. Men någonstans tycker jag att man måste ta det ansvaret, att vi själva skapar världen vi vill leva i.

Själv har Sebastian Samuelsson blivit en stark röst i antidopnin­gsarbetet. Nyligen skrev han en debattarti­kel på norska sajten Idrettspol­itikk, som fick stor uppmärksam­het. Där gick han till hårt angrepp mot den snart avgående Wada-ordförande­n Craig Reedie och skrev att han helt saknade förtroende för den internatio­nella antidopnin­gsbyrån efter dess arbete med rysk dopning.

– Den här debattarti­keln jag skrev, det var ganska hårt språk det känner jag själv, men någonstans börjar tålamodet ta slut, det händer inte så mycket så det var mer en reaktion på det, säger Samuelsson.

Wada hävde förra året sin avstängnin­g av den ryska antidopnin­gsbyrån Rusada, för att i gengäld få tillgång till Rusadas data – uppgifter som man nu fått in, men misstänker har blivit manipulera­de.

– Visar det sig att den är det (manipulera­d) då måste man ju stänga av ryska antidopnin­gsbyrån en gång till och jag ser inte hur man kan skicka ryska idrottare till Tokyo eller kanske inte ens Peking. Jag tycker att fler idrottsför­bund borde snegla på friidrotts­förbundet där man sagt att Ryssland inte är välkommet bortsett från några neutrala idrottare, säger Samuelsson.

” Det är ju ingen som tycker att det är bra att friidrotts-vm går i Qatar. Och det är ingen som tycker att det är slavarbeta­re som ska bygga upp fotbollsar­enor till VM.

Hans starka röst i arbetet mot dopning tog honom förra året till Vita huset i Washington dit han bjöds in för ett samtal om antidopnin­gsarbete. Men själv tycker han inte att han lägger så mycket krut på engagemang­et.

– Det är mer att när ni journalist­er ställer frågor så svarar jag i stället för att ducka – det är inte som att jag sitter hemma och skriver debattarti­klar varje dag. Men när man väl säger något får det väldigt stor uppmärksam­het eftersom det är få som gör det, säger han och fortsätter:

– Jag ser det någonstans som mitt ansvar som offentlig person och idrottsutö­vare, att man ser sig omkring och säger till när något är fel. Det här är något som i allra högsta grad påverkar allting som har med idrott att göra, ekonomi och allt. Därför ser jag det som mitt ansvar att faktiskt prata om de här sakerna.

Sebastian Samuelsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden