Hallandsposten

Nytt ledarskap behövs på båda sidor

Att erkänna Palestina var rätt beslut. Tyvärr var det få som följde efter Sverige. Det skriver riksdagsle­damoten Ola Johansson (C) som nyligen besökte Palestina för att samtala med båda parterna i konflikten.

- Ola Johansson (C) riksdagsle­damot

HP Debatt 19/11. Bara för någon vecka sedan fanns förhoppnin­gar om demokratis­ka val i Palestina. Nu sedan Gaza åter beskjuts och elden besvaras ser det dystert ut för de israeler och palestinie­r som önskar fred och försoning. Konflikten, som har ett ursprung som ligger längre tillbaka än början av vår tideräknin­gs, löses inte i en handvändni­ng. Det tar tid att läka såren när inte viljan finns. Ett nytt ledarskap behövs på båda sidor, med en vilja att få slut på striderna och den ändlösa raden av civila offer.

I månadsskif­tet hade jag möjlighet att med ytterligar­e fyra riksdagsle­damöter besöka Palestina för att samtala med båda parterna i konflikten, höra berättelse­r från palestinie­r som påverkats i sin vardag av bosättning­arna, samt lyssna till dem på israeliska sidan som upplever att judarna åter skall fördrivas från sitt land.

De flesta vi talade med trodde på personliga möten, och att med utsträckta händer bygga förtroende som kan leda till att fientlighe­terna upphör. Alla med brasklappe­n att det kommer att ta tid, att bakslag, likt de som sker nu, under lång tid kommer att höra vardagen till.

Israel är en demokrati. På det sättet skiljer landet sig mycket mot Palestina, där Fatah som styr den palestinsk­a myndighete­n anklagas för korruption, för att inte ägna tillräckli­g kraft åt att skydda sina medborgare­s intressen och ser mellan fingrarna på tortyr. Gazaremsan, som är geografisk­t åtskild från resten av Palestina, styrs av Hamas. De är terrorstäm­plade och respektera­s inte på samma sätt som styret på Västbanken. Tills helt nyligen har Hamas inte varit överens med Fatah om behovet av att stärka sin demokratis­ka legitimite­t. Äntligen ställs nu dörren på glänt för ett palestinsk­t val.

Israelerna har alltid möjlighet att med demokratis­ka medel välja en annan väg. Men många känner dåligt till att ockupation­en av mark, med bosättning­ar och militär expansion, underblåse­r konflikten med de arabiska grannarna. Höger eller vänster i israelisk politik handlar inte om synen på ”staten och kapitalet”, utan huruvida man är för eller emot fler krigshandl­ingar.

1,9 miljoner invånare i Gaza, på en tredjedel av Hyltes yta, är försatta i blockad. Väldigt lite varor och ytterst få människor kan ta sig in eller ut från territorie­t. Här finns grogrund för extremism. Israels beslut att försöka ta bort en ledare för Islamiska jihad med en raketattac­k för en vecka sedan kan försvaras med det.

Samtidigt uppmuntrar deras hållning orolighete­r. Hamas kan inte själva kontroller­a de grupper som uppmanar till våld och ligger bakom beskjutnin­garna av israeliskt territoriu­m. Det kan de bara göra om Israel drar sig tillbaka och tillåter palestinie­rna att själva med vårt stöd bygga upp sitt samhälle.

” 1,9 miljoner invånare i Gaza, på en tredjedel av Hyltes yta, är försatta i blockad.

Att erkänna Palestina var rätt beslut. Tyvärr var det få som följde efter Sverige. Min kunskap och vårt intresse räcker inte till, men förhoppnin­gsvis skänker vårt besök lite hopp åt dem som står ut och med fredliga medel vill förbättra sin situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden