Hallandsposten

Älg sprang lös på E 6 – nu får polisen kritik

Mellbystra­nd: Inge Henrikson körde på E 6 utanför Mellbystra­nd när han upptäckte en älg på fel sida av viltstängs­let. Han kontaktade polisen men fick svaret att de inte åkte ut om det inte var någon olycka.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: När Inge Henrikson kom körandes på motorvägen i höjd med Mellbystra­nd stötte han på en älg. När han ringde polisen fick han till svar att de inte tänkte skicka ut någon patrull.

Inge Henrikson körde söderut i höjd med Mellbystra­nd under söndagseft­ermiddagen när en älg dök upp hundra meter längre fram.

– Jag stannade och slog på varningsbl­inkers för att få trafiken att sänka hastighete­n. Sen ringde jag polisen och sade att de kunde skicka en patrull. ”Nej, det gör vi inte” svarade de mig, säger Inge Henrikson.

Inge Henrikson beskriver en älg som hade fullständi­g panik och som bara ville ta sig förbi viltstängs­let. Den hade viltstängs­el hängande på hornen och hade slitit av hornet på ena sidan.

– Polisen säger att de inte kommer att skicka någon patrull utan ska underrätta Trafikverk­et och gå ut i trafikradi­on. Eftersom det inte skett en olycka så skulle de inte komma ut, säger Inge Henrikson.

Han menar att polisen i och med detta inte tar ansvar för att förhindra olyckor. Efter flera försök kom han i kontakt med någon som skulle se till att få ut jourhavand­e insatsleda­re i Laholm.

– Det var besynnerli­gt. Älgen kastade sig mot viltstängs­let och snodde in både benen och hornen så att den fastnade. Till slut sprang älgen ut i trafiken.

– Det var en hårsmån från att det smällde, både mellan bilar och mellan älgen och bilister. Älgen sprang mot påfarten till Halmstad och sedan ut på vägen igen. Mirakulöst klarade den sig och sprang ut igen.

Efter en kvart kunde karavanen av bilar valla älgen mot hotellet Tre Laxar och av motorvägen.

– Detta är skrämmande, att polisen inte åker ut på det. Polisen måste ha ansvar för att förebygga. Man skulle ha skickat en patrull direkt, här fanns det fara för att personer skulle bli skadade eller att älgen skulle bli påkörd.

Enligt händelsera­pporten kom det in flera samtal in efter Inge Henriksons. Då bestämde sig polisen för att skicka ut en patrull. Krister Adolfsson, biträdande chef vid polisen i Halmstad, säger att det inte finns någon generell bestämmels­e när det kommer till att åka ut på den här typen av incidenter.

– Det är en bedömnings­fråga från gång till gång och våra ingripande­resurser styrs av regionledn­ingscentra­len. Vid första samtalet är deras bedömning att kontakta trafikledn­ingscentra­len och trafikradi­on, säger Krister Adolfsson som hänvisar till regionledn­ingscentra­len där tidningen inte får något svar.

” Här fanns det fara för att personer skulle bli skadade eller att älgen skulle bli påkörd.

inge Henrikson trafikant på E 6

 ??  ??
 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Älgen var stressad och försökte ta sig bort från motorvägen.
Bild: Evelina Gunnarsson Älgen var stressad och försökte ta sig bort från motorvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden