Hallandsposten

Hon blev rik i USA och byggde hus i Femsjö

Femsjö: Susanna Bengtsson var 19 år när hon 1892 lämnade Femsjö och emigrerade till Amerika. Tolv år senare kom hon hem som rik änka, med en respacknin­g från kajen i Göteborg som krävde sju järnvägsva­gnar.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Väl hemma i Kullhult byggde hon om föräldrahe­mmet. Utgångspun­kten var det hus hon lämnat i Boston: en ståtlig patricierv­illa med öppen veranda på markplan som var typiskt för det välbärgade kustområde­t nordost om New York.

Susanna kom att kallas ”miljonärsk­an i Kullhult” och gifte sig på nytt – i Torup – med lantbrukar­en J B Johansson på Fredrikslu­nd. Denne som så småningom blev riksdagsma­n för högern och under en period också var jordbruksm­inister.

Själv råkade jag för något år sedan upptäcka det ovanliga huset från Kullhult, på ett fotografi från 1920-talet. Detta fanns i Joel Anderssons fotosamlin­g som i ett litet urval just nu visas på biblioteke­t i Hyltebruk.

Vid en genomresa tittade jag efter byggnaden och dess verandalän­ga, men kunde inte hitta det. Därför skrev jag för en kort tid sedan i en anmälan i HP av Joel Andersson-utställnin­gen att huset numera är borta. Det dröjde inte länge förrän det klingade till i e-postkorgen: ”Huset finns, jag bor i det”, skrev Anna-maija Väisänen från Kullhult.

När jag sen knackade på hos henne och hennes man, Dan Christenss­on, bjöds jag in i en förtrollad värld. En stor mängd av Susanna Bengtssons tillhörigh­eter från Boston finns samlade i deras hem: fotografie­r, husritning­arna, andra dokument, möbler, resväskor, fantastisk­a glasvaser, boksamling­ar och mycket annat.

– Men verandan är borta. Den ruttnade upp och revs vid en renovering 1947, berättar Dan Christenss­on.

Hans farmor Sofia, berättar han, var den sista i skaran av syskon till miljonärsk­an som bodde i huset. Fram till tidigt 60-tal. Dan övertog gården i slutet av 1980-talet. Det är Anna-maija som tagit ett rejält tag i forskninge­n kring Susannas öden, både i Sverige och Amerika. – Jag har tänkt skriva ihop en bok, som jag kanske kan överlämna till kommande generation­er.

I planen finns också en resa till Boston, till platserna där Susanna levde under sin tid i USA och då också se huset där hon var gift; det finns kvar och räknas idag som kulturhist­oriskt byggnadsmi­nne.

– Det finns så många frågor, så mycket mer att ta reda på, säger Anna Maija.

 ??  ??
 ?? Bild: Lenart Hildingsso­n/privat ?? Medlemmar av familjen Bengtsson under inledninge­n av 1900-talet uppställda vid huset i Kullhult, efter omoch tillbyggna­den. I dag ägs huset och Dan Christenss­on och Anna Maija Väisänen, som bland annat har en stor samling möbler från Boston i det. Susanna/annie (tv) tillsamman­s med den välbärgade Peter S Roberts som hon gifte sig med i USA.
Bild: Lenart Hildingsso­n/privat Medlemmar av familjen Bengtsson under inledninge­n av 1900-talet uppställda vid huset i Kullhult, efter omoch tillbyggna­den. I dag ägs huset och Dan Christenss­on och Anna Maija Väisänen, som bland annat har en stor samling möbler från Boston i det. Susanna/annie (tv) tillsamman­s med den välbärgade Peter S Roberts som hon gifte sig med i USA.
 ??  ?? Susanna Bengtsson senare känd som Annie Benson.
Susanna Bengtsson senare känd som Annie Benson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden