Hallandsposten

Mamman erkänner att hon orsakade sonens död

Halmstad: Åtalet mot mamman som misstänks för mord på sin fyraårige pojke dröjer till efter nyår. I förhören med henne har hon erkänt att det var hon som gjorde att pojken avled.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Åtalet mot mamman som misstänks ha mördat sin fyraårige pojke dröjer till nästa år. Efter två månader i häkte medger mamman nu att det var hon som orsakade pojkens död.

Kammaråkla­gare Ann-christin Claesson väntar på analys av en rad tekniska fynd från lägenheten där mamman och pojken bodde. Svaren dröjer, Nationellt forensiskt centrum, NFC, hinner inte bli klart med analyserna förrän en bit in i januari nästa år.

– Jag har begärt och fått anstånd med att väcka åtal till den 8 januari nästa år, berättar Ann-christin Claesson.

Hon beskriver att förundersö­kningen mot fyraåringe­ns mamma i stort sett är klar. Det återstår bara något förhör. Och så klart, en genomgång av NFC:S analyser när de är klara.

Tidigare har beskedet utåt varit att mamman medgett visst våld och att hon nekat till anklagelse­n om mord.

Hur ställer hon sig till mordanklag­elsen nu?

– Hon medger att det är hon som orsakat att pojken avlidit. Men jag har inte uppfattat det som att hon erkänner med den brottsrubr­iceringen. Men hon medger alltså att hon orsakat pojkens död. Det är ett tragiskt ärende, för alla inblandade. Oerhört tragiskt, summerar Ann-christin Claesson.

Men ni behöver ändå invänta svaren från den tekniska utredninge­n innan det går att väcka åtal?

– Ett erkännande ska styrkas av övrig bevisning och övriga omständigh­eter. Man kan inte nöja

” Hon medger alltså att hon orsakat pojkens död. Det är ett tragiskt ärende, för alla inblandade.

sig med ett erkännande, förklarar Ann-christin Claesson.

Mordet på den fyraårige pojken avslöjades i slutet av september, när mamman själv ringde efter ambulans. När det stod klart att pojken redan var död kallades polis till lägenheten och samma natt anhölls mamman, som är i 30-årsåldern. Redan någon dag senare häktades hon och då stod det också klart att hon medgav att hon ”brukat visst våld”.

Polisen har inte offentligg­jort dödsorsake­n och resultatet från obduktione­n är sekretessb­elagt. Mamman har under tiden som hon varit häktad genomgått en rättspsyki­atrisk utredning, en så kallad paragraf 7-utredning.

Ann-christin Claesson, kammaråkla­gare

Den visar att hon inte led av en allvarlig psykiskt störning, vare sig vid tiden för mordet eller vid undersökni­ngstillfäl­let.

Mamman var tidigare folkbokför­d i en annan svensk stad i norra delarna av landet. Hon har bott i Halmstad de senaste två åren.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Efter två månader i häkte står det klart att mamman nu erkänner att hon orsakade sin fyraårige pojkes död. Men åtalet mot henne dröjer till början på nästa år.
Bild: Roger Larsson/arkiv Efter två månader i häkte står det klart att mamman nu erkänner att hon orsakade sin fyraårige pojkes död. Men åtalet mot henne dröjer till början på nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden