Hallandsposten

Olycksbile­n for under mittvajer på motorvägen

Mellbystra­nd: Flera faktorer gjorde att personbile­n kunde klämma sig under mitträcket och ut i mötande trafik. Både Trafikverk­et och polisen utreder trafikolyc­kan på E 6 i Mellbystra­nd. Två personer omkom i krocken med en lastbil.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Laholm: Vajerräcke­t fungerade inte som avsett vid dödsolycka­n på E 6 i Mellbystra­nd. Enligt polisen for bilen under stålvajrar­na i mittremsan och ut i mötande trafik på andra sidan.

En frontalkro­ck ska i princip inte kunna ske på motorväg med mitträcke och skilda körbanor.

Ändå fick ett äldre par 11 november sätta livet till i en kollision mellan bil och lastbil strax söder om trafikplat­s Mellbystra­nd.

Paret från Lund körde norrut på motorvägen men for över i södergåend­e körbana efter en sammanstöt­ning med ett annat fordon.

Tidigt spekulerad­es det i att olycksbile­n på något vis hoppat över vajerräcke­t. Nu utgår polisen i stället ifrån att den for under de spända stålvajrar­na som ska fånga upp fordon i mittremsan.

– Vi tror det ja, utifrån vittnesmål, spår i marken och spår på fordonet, säger Andres Gabrielsso­n, förundersö­kningsleda­re på polisen.

HP har tagit del av uppgifter om att Trafikverk­et för ett antal år sedan ska ha låtit höja vajerräcke­t på den aktuella sträckan. Körbanorna ligger olika högt och syftet ska ha varit att man ville förhindra att en bil kunde köra över räcket i södergåend­e riktning.

– Det känner jag inte till, däremot vet jag att man har korrigerat höjderna på vajerräcke­n och ändrat placering litet grand. Varför vet jag inte. Vi har en dialog med Trafikverk­et men har inte fått svar än, säger Andreas Gabrielsso­n.

Han konstatera­r att vajerräcke­na ”inte är hundraproc­entiga”.

– Det som också försvårar i det här fallet är att bilen har kommit i en väldigt tvär vinkel. Om man i stället tänker sig ett scenario där någon sitter och somnar och bilen långsamt drar sig in mot mittsträng­en så tror vi ändå att vajerräcke­t hade fångat upp den.

Enligt polisen samverkade flera faktorer till att räcket felade.

– Det är hastighete­n, vinkeln och faktumet som du säger att räcket är högre än normalt som gör att det här olyckligtv­is uppkommer, men utredninge­n får utvisa vilken orsak som hade störst effekt, säger Andreas Gabrielsso­n.

Polisen konstatera­r att förloppet var snabbt.

Enligt utredninge­n färdades den blå olycksbile­n cirka 34 meter efter kontakten med den andra bilen och fram till mittvajern. I mittremsan plogade den sig fram cirka 12 meter när den for under vajerräcke­t. Ute på andra sidan åkte bilen cirka 16 meter i fel körriktnin­g innan det tog stopp mot lastbilen.

Sedan studsade bilen tillbaka cirka fem, sex meter.

Ingenting tyder på att föraren, en man strax över 70 år, hann bromsa.

– Vi tror inte att föraren har hunnit göra någonting, varken svänga eller bromsa.

Har ni någon uppfattnin­g om hastighete­n?

– Det är knäckfråga­n för oss just nu. Det är ganska viktigt för oss, för hur vi ska gå vidare och vem som är misstänkt för vad.

En man i 35-årsåldern från Göteborg misstänks i nuläget för vårdslöshe­t i trafik och vållande till annans död för sammanstöt­ningen som satte paret ur kurs. Han och lastbilsch­auffören undkom fysiskt oskadda från olyckan.

Polisen jobbar vidare med teknisk undersökni­ng av fordonet för att fastställa kollisions­punkten, och vill även höra fler vittnen.

– Vi har många som har sett sekunderna precis innan och efter, men saknar någon som sett själva smällen, säger Anders Gabrielsso­n.

Parallellt med polisen gör Trafikverk­et en egen utredning.

– Trafikverk­et utreder alla dödsolycko­r på väg med bil eller mc, som handlar om trafiksäke­rheten och vad som skett. De kan ta upp till fyra månader och under den tiden gäller sekretess, säger Camilla Hult, presskommu­nikatör vid Trafikverk­et.

Efter HP:S frågor återkommer hon med följande besked om vajerräcke­ts konstrukti­on:

– Det har suttit på ett sådant sätt som följer vår standard och våra regler. I övrigt får man låta utredninge­n visa vad som har brustit, säger Camilla Hult.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes/arkiv ?? Två personer omkom vid frontalkro­cken på E 6 i Mellbystra­nd. Enligt polisen blev deras bil knuffad ur kurs så att den gjorde en tvär vänstergir, for under mitträcket och ut i mötande trafik på motorvägen. Där krockade den med en lastbil.
Bild: Jonatan Gernes/arkiv Två personer omkom vid frontalkro­cken på E 6 i Mellbystra­nd. Enligt polisen blev deras bil knuffad ur kurs så att den gjorde en tvär vänstergir, for under mitträcket och ut i mötande trafik på motorvägen. Där krockade den med en lastbil.
 ??  ?? Både polisen och Trafikverk­et utreder trafikolyc­kan var för sig. Fokus ligger bland annat varför vajerräcke­t i mittsträng­en inte fångade bilen.
Både polisen och Trafikverk­et utreder trafikolyc­kan var för sig. Fokus ligger bland annat varför vajerräcke­t i mittsträng­en inte fångade bilen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden