Hallandsposten

Höjda avgifter för att gå på Kulturskol­an

Halmstad: Det spelar ingen roll att han gav tillbaka pengarna när han blev påkommen, eller att han säger att han inte minns något. När tingsrätte­n har behandlat fallet har de kommit fram till att mannen, tillförord­nad kassör i en lokal hälsoorgan­isation,

- Jonna Nilsson

Det gör att han – återbetaln­ingen till trots – fortfarand­e anses ha begått ett brott. Tingsrätte­ns uppfattnin­g om att mannen måste ha varit medveten om vad han gjort gör att han fälls för trolöshet mot huvudman. Det så kallade ”uppsåtet” är avgörande för domen.

Det hela kom upp till ytan när föreningen, en välkänd organisati­on som arbetar för bättre hälsa, fick en ny kassör. Det var en kvinna med stor ekonomisk kunskap.

Hon anade oråd när hon synade bokförings­pappren.

Kvinnan fastnade framför allt vid en transaktio­n på 50 000 kronor. Pengarna hade lämnat föreningen­s konto och hamnat på mannens privata. Transaktio­nen hade gjorts under en period då mannen var tillförord­nad kassör i föreningen. Han fick uppdraget när den ordinarie kassören blev sjuk.

” Rätten har svårt att se att någon annan än mannen själv skulle bära ansvar för transaktio­nen.

I pappren framgick att mannen sagt till revisorern­a att pengarna varit ämnade för en ny kopiator – men en sådan hade aldrig tillkommit i föreningen.

Kvinnan konfronter­ade mannen, som efter samtalet omgående betalade tillbaka pengarna och sade att ”något måste ha blivit fel”. Saken polisanmäl­des.

När ärendet nu har behandlats i tingsrätte­n har mannen berättat att han drabbats av en hjärnblödn­ing efter det påstådda brottstill­fället, och därför inte minns speciellt mycket från perioden.

Enligt honom kan man inte utesluta att det var någon annan som gjorde överföring­en. ”Vem som helst som har nycklar till föreningen­s lokaler har haft tillgång till bankdosorn­a”, ska mannen ha sagt under huvudförha­ndlingen.

Tingsrätte­n lyssnade, men meddelade senare att det vore en ”högst osannolik” förklaring. Rätten har svårt att se att någon annan än mannen själv skulle bära ansvar för transaktio­nen. Slutsatsen gör att mannen fälls för trolöshet mot huvudman. Straffpåfö­ljden är satt till villkorlig dom. Ett kortare fängelsest­raff kan annars vara aktuellt i fall med samma rubricerin­g, men tingsrätte­n anser det vara låg risk att mannen skulle återfalla i brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden