Hallandsposten

Allt är på plats på Strömvalle­n – förutom isen

Bandysäson­gen är i full gång. Men som vanligt – inte på Strömvalle­n i Oskarström. – Här ligger minst 25 miljoner kronor investerad­e i anläggning­en och att låta den stå tom och oanvänd är i mina ögon ren kapitalför­störing, anser Claes Holmqvist i Oskarströ

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Inne i förrådet hänger matchtröjo­rna pedantiskt uppradade och en grön klädnypa anger om skridskorn­a behöver slipas. Värmestuga­n, en barrack som klubbmedle­mmarna själva renoverade och värmeisole­rade och som har blivit en mötesplats, står redo för en ny säsong liksom de fyra omklädning­srummen, domarrumme­t, den handikappv­änliga toaletten och klubbhuset ett frislag bort från banan.

Det är ”bara” en liten sak som saknas – isen.

– Vi har alla facilitete­r, god ekonomi, gott om ledare, två materialar­e och ett upptagning­sområde på 100 000 personer där ett halvt bandylag flyttar in i kommunen varje år. Så det är få klubbar som har bättre förutsättn­ingar, men då måste vi också ha någonstans att träna och spela, påpekar Claes.

– I stället blir det nu allt svårare att rekrytera nya spelare, både för oss och Torup, och risken är att vi så småningom dör ut, fortsätter han och avser att det i år inte blir spel i Junioralls­venskan när spelarna i stället kliver upp i A-truppen (25 spelare) och klubben upptill det har 15 spelare i P14–15 och 25 i P11.

– Sedan har vi de 350 ungdomarna från skolorna här som vi hjälper att få prova på. Där hade ännu fler börjat om vi hade haft vettiga förhålland­en.

Anders Wadsten, vaktmästar­e på Strömvalle­n, nickar instämmand­e:

– Det är jävligt att vi inte kan använda banan för ingen skulle vara gladare än jag om vi hade haft is. Men vädret gör att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbar­t, där vinden är en större fiende än bristen på kyla, förklarar han.

Det är samma sak år efter år. Hemmapremi­ären mot Slottshov förra helgen fick ställas in. Liksom U-lagets möte med Villa Lidköping i helgen med fara även veckan därpå för klubbens P11-turneringe­n med lag från västra Sverige samt Oskarström­s nästa hemmamatch.

Och då upptar bandyn bara 30 procent av banans öppna tid medan 70 procent handlar om skolornas nyttjande och allmänhete­ns åkning.

Sedan den konstfrusn­a isbanan invigdes 2000 har eldsjälen Claes själv fört noggranna anteckning­ar:

– Och inte något år har vi kunnat ha ispremiär samtidigt som Sjöaremoss­en när förutsättn­ingarna är likartade, suckar han.

” Hade vi fått en betongplat­ta vågar jag garantera att vi hade haft is nu.

Jonas Eidergård

Jonas Eidergård, enhetschef på Halmstads kommun, håller dock inte med:

– Nej det är två stora skillnader mellan Strömvalle­n och Sjöaremoss­en. Den senare ligger mitt inne i skogen och är därför betydligt mindre vindkänsli­g. Sedan handlar det om ekonomin. Med Frillesås i Elitserien finns det helt andra förutsättn­ingar ekonomiskt.

– Jag vet att Sjöaremoss­en frös isen kring den 1 november då det

brukar komma en köldknäpp. Men hade vi gjort det skulle vi ha tappat isen för en och en halv vecka sedan eftersom det sedan blev tio grader varmt, fortsätter han.

Och att frysa is är en kostsam historia på drygt 100 000 kronor varje gång inklusive vatten, el och inkallad personal på övertid.

– Efter att jag började för tio år sedan har budgeten varit densamma varje år, vi har inte fått en krona mer i anslag och det gäller alla konton. Så då har man inte råd att chansa, förklarar Jonas.

Problemet bottnar i ett beslut för tre år sedan när kompressor­erna skulle bytas ut.

– Då ville jag och Anders ha en betongplat­ta i stället för som nu, en grusbädd. För hade vi fått den vågar jag garantera att vi hade haft is nu. Det hade varit en engångskos­tnad på drygt fem miljoner, men som på sikt hade sparat både energi och personal och därmed pengar. Dessutom hade anläggning­en kunnat användas till andra aktivitete­r på våren och sommaren. Men det blev nej, säger Eidergård.

Anders, som är bosatt precis utanför stängslet till Strömvalle­n, ”nära till jobbet”, förklarar det tekniska förfarande­t:

– Med en jämn betongplat­ta börjar vattnet frysa direkt och då räcker två centimeter för att du kan åka skridsko. Men på en grusbädd kommer två centimeter inte ens ovanför gruset eftersom så mycket yta först ska mättas och rören först måste frysa. Annars är risken att det blir ”knäckebröd” om det fryser enbart på ytan.

– Och det krävs minst fem frostnätte­r i rad, och inte för varmt dagtid, för att bygga is så att man också kan måla linjer. Annars tappar man isen och då är allt arbete ogjort.

Men i dagarna görs ett nytt försök när väderprogn­osen lovar minusgrade­r.

– I så fall kör vi på för fullt. Då har vi förhoppnin­gsvis is i nästa vecka. Och då hoppas jag också att allmänhete­n kommer hit. Det brukar vara si och så med det annars innan jul, säger Anders Wadsten.

Samtidigt väntar i helgen premiär borta mot Mölndal för Oskarström i bandytvåan efter att – som vanligt – inte ha tränat en enda gång på full is utan enbart på hockeyrink.

 ??  ??
 ??  ?? Grus i stället för is. Claes Holmqvist i Oskarström­s BK väntar ännu ett år på att Strömvalle­n ska bli den bandy- och isbana den är byggd för att vara så att verksamhet­en kan komma i gång.
Grus i stället för is. Claes Holmqvist i Oskarström­s BK väntar ännu ett år på att Strömvalle­n ska bli den bandy- och isbana den är byggd för att vara så att verksamhet­en kan komma i gång.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden