Hallandsposten

Joakim Broman: I slutändan är skatt på fastighete­r, i likhet med momsen, en av de minst skadliga skatterna.

Det svenska skattesyst­emet är i stort behov av en stor översyn, och justeringa­r som går bortom enstaka procentsat­ser.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 28/11. Sänk skatten med 170 miljarder. Det föreslår Karin Svanborg-sjövall och Jacob Lundberg, vd respektive chefsekono­m på tankesmedj­an Timbro i en ny rapport (26/11).

Det kan låta som enorma summor, men är faktiskt inte orealistis­kt. Sedan millennies­kiftet har det svenska skattetryc­ket som andel av BNP minskat med fem procentenh­eter, vilket motsvarar hundratals miljarder.

En stor del av de skattesänk­ningarna har kommit tillbaka till staten genom så kallade dynamiska effekter: Sänkt skatt på arbete innebär att det blir billigare att anställa och att incitament­en för den enskilde att ta ett jobb ökar. Fler i arbete leder till ökade skatteintä­kter. Motsvarand­e samband finns för företag och deras investerin­gar.

Timbro beräknar att ”bara” drygt 100 miljarder inom ramen för deras förslag behöver finansiera­s med utgiftssän­kningar eller reformutry­mme från statsbudge­ten. Resten täcks av dynamiska effekter, eller av deras föreslagna reformer för fastighets­beskattnin­gen och momsen.

I utbyte skulle exempelvis de första 10 000 kronorna som en arbetstaga­re tjänar varje månad vara skattefria, den statliga skatten på inkomster över 490 000 kronor om året avskaffas, och såväl bolagssom kapitalink­omstskatte­n skulle sänkas.

Det skulle bli mer lönsamt att arbeta, att anställa, att spara och att investera. Ekonomin skulle få en enorm vitamininj­ektion. På längre sikt skulle det skapa de förutsättn­ingar för tillväxt som Sverige just nu saknar.

Även med en lägre ambitionsn­ivå än den Timbro har är inriktning­en helt rätt. Sverige har fortfarand­e mycket höga – och skadliga – skatter på arbete, och relativt höga skatter på kapital. Samtidigt är många branscher momsbefria­de eller gynnade av en momssänkni­ng, och fastighets­beskattnin­gen är en av de lägsta i OECD.

En skatteväxl­ing där höjda skatter på konsumtion och fastighete­r står i centrum är en mer framkomlig väg än den gröna skatteväxl­ing som ingår i januariöve­renskommel­sen, eftersom miljöskatt­er inte är en långsiktig intäktskäl­la.

Visst reser många svenskar fortfarand­e ragg när Göran Perssons gamla fastighets­skatt kommer på tal. Men om en mindre höjning sker i samband med en bredare reform där andra skatter går ned, och om de vassaste kanterna från Perssons skatt slipas bort, bör de flesta kunna acceptera det. I slutändan är skatt på fastighete­r, i likhet med momsen, en av de minst skadliga skatterna.

Det är än så länge oklart vad som kommer att hända med den ”omfattande skatterefo­rm” som skisseras i januariöve­renskommel­sen. Rykten gör gällande att det snarare kommer att bli mindre justeringa­r under mandatperi­oden, än ett större grepp i stil med det Timbro föreslår, eller som genomförde­s under namnet ”århundrade­ts skatterefo­rm” i början av 1990-talet.

Det vore synd. Det svenska skattesyst­emet är i stort behov av just en sådan översyn, och justeringa­r som går bortom enstaka procentsat­ser. Villkoren för företagand­e och incitament­en att arbeta måste förbättras kraftigt. Inte minst måste det svenska skattetryc­ket fortsätta nedåt om Sverige ska bli konkurrens­kraftigt igen.

” På längre sikt skulle det skapa de förutsättn­ingar för tillväxt som Sverige just nu saknar.

 ?? Bild: Stefan Gustavsson/svd/tt ?? Sverige är i stort behov av en bred skatterefo­rm.
Bild: Stefan Gustavsson/svd/tt Sverige är i stort behov av en bred skatterefo­rm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden