Hallandsposten

Hems sortering av avfall kastas i soporna

Halmstad: Hushållen i flerfamilj­shus är dåliga på att lägga enbart matavfall i de gröna påsarna. Därför slutar Halmstads Energi och Miljö nu att sortera hushållsav­fall från flerfamilj­shusen.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Det är för dålig kvalitet på den slurry som vi levererar. Ingen rötningsan­läggning vill ta emot det. Orsaken är att avfallet i de gröna påsarna innehåller för mycket förorening­ar, säger kommunikat­ionschef Anders Bredfell på Hem.

Det är hushållen som bor i flerfamilj­shus, där avfallet slängs i gemensamma kärl, som är ”bovarna”.

– Vi har analyserat innehållet i gröna matavfalls­påsar från olika områden. I villaområd­ena är 95 procent av innehållet matavfall medan det i flerfamilj­shus generellt är 50–60 procent skräp och restavfall i matavfalls­påsarna, säger Anders Bredfell.

Han tror att man i Halmstad kan ha varit alltför optimistis­k när man införde den optiska sopsorteri­ngen.

– Vi tog med alla hushåll från början, både villor och flerfamilj­shus. Andra kommuner som har optisk sortering har börjat med villorna och successivt fört in flerfamilj­shusen.

Men även om Hem nu stoppar hushållsav­fall från flerfamilj­shus till den optiska sorteringe­n så betyder det inte att man har gett upp ambitionen att få sorteringe­n av matavfall att fungera i hela kommunen

– Vi kommer att erbjuda hyresvärda­rna i flerfamilj­shusen att få ett grönt sopkärl där enbart gröna påsar med matavfall ska slängas. Då hoppas vi att de som använder de gröna påsarna till annat slänger dem i kärlen för brännbart.

Anders Bredfell berättar att Hem har genomfört ett projekt på Vallås för att analysera hur man får hushållen att ta hand om matavfalle­t på rätt sätt.

– Vi såg att det blev en markant skillnad där hushållen kunde välja att slänga matavfalle­t i ett separat grönt kärl, säger han.

” Det är för dålig kvalitet på den slurry som vi levererar. Ingen rötningsan­läggning vill ta emot det.

Anders Bredfell, kommunikat­ionschef Hem

När Halmstad beslutade om optisk sortering av matavfall skulle det primärt användas som biogas.

– Nu är det viktigare att avfallet efter rötning används som gödning i jordbruket. Då är det ännu viktigare att det innehåller låga halter av förorening­ar. Nästa år sänks gränsen för synliga förorening­ar i slurryn från 20 till 10. Sedan en tid tillbaka ligger slurryn från Halmstad så högt som 37 på skalan, säger Anders Bredfell.

Diskussion­en med de stora hyresvärda­rna till flerfamilj­shus i kommunen om gröna sopkärl har redan startat. Hem hoppas kunna införa det nya systemet allt eftersom.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? ”Ingen rötningsan­läggning vill ta emot den slurry vi levererar. Orsaken är att avfallet i de gröna påsarna innehåller för mycket förorening­ar”, säger Hems kommunikat­ionschef Anders Bredfell.
Bild: Roger Larsson ”Ingen rötningsan­läggning vill ta emot den slurry vi levererar. Orsaken är att avfallet i de gröna påsarna innehåller för mycket förorening­ar”, säger Hems kommunikat­ionschef Anders Bredfell.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Hems kommunikat­ionschef Anders Bredfell, här tillsamman­s med kommunikat­ör Åsa Montan, hoppas att införandet av gröna sopkärl i flerfamilj­shus kan lösa problemet med brister i sopsorteri­ngen.
Bild: Roger Larsson Hems kommunikat­ionschef Anders Bredfell, här tillsamman­s med kommunikat­ör Åsa Montan, hoppas att införandet av gröna sopkärl i flerfamilj­shus kan lösa problemet med brister i sopsorteri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden