Hallandsposten

Kulturskol­an tvingas höja avgift och minskar personal

Halmstad: Höjda avgifter från och med nästa höst samt minskad personalst­yrka. Det blir effekten av att Kulturskol­an tvingas spara 1,2 miljoner kronor nästa år uppger rektor Ulf Fembro.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I somras kunde HP berätta att det fanns en risk för att avgifterna på Kulturskol­an skulle behöva höjas med 50 procent som en konsekvens av att verksamhet­en tvingas till besparinga­r.

Nyligen fattade politikern­a beslut om hur barn- och ungdomsnäm­ndens verksamhet­er ska spara 30 miljoner. I denna summa ingick ett sparbeting för Kulturskol­ans del på 1,2 miljoner.

En avgiftshöj­ning måste beslutas av kommunfull­mäktige, men ett sådant beslut har inte fattats än. Därför kan inte åtgärden verkställa­s till våren, utan får vänta till hösten.

Ulf Fembro, rektor på Kulturskol­an, uppger att barn- och ungdomsför­valtningen­s plan är att 600000 kronor ska hämtas hem i höst genom höjda avgifter, medan lika mycket ska sparas in på personalen.

– Det handlar om ungefär 1,5 tjänst som vi ska minska ytterligar­e. Sedan 2017 har vi redan minskat antalet lärare med tre tjänster och lagt ner filmkursen, säger han.

Han är kritisk mot att Kulturskol­an tvingas till dessa åtgärder.

– Det är sorgligt att konstatera att den föregående kommunledn­ingen gjorde en metodisk utveckling av Kulturskol­an för att den skulle nå fler barn, och att man nu går i motsatt håll. Som avgående rektor ser jag det som djupt beklagligt, säger han.

Ulf Fembro tillägger att ”Kulturskol­an uppenbarli­gen inte är någon angelägenh­et för politikern­a längre”.

–Det är otroligt sorgligt i en kommun som vill framåt och utvecklas.

Till sommaren lämnar Ulf Fembro sin post som rektor. Innan dess blir han tvungen att verkställa både avgiftshöj­ningen och personalmi­nskningen.

– Det är bråttom eftersom budgeten ska vara klar till nämndens möte på onsdag (läs i går, reds anm), säger han.

Lovisa Aldrin (L), nämndens ordförande, menar å sin sida att det finns en möjlighet att besparinga­rna kanske inte behöver verkställa­s eller åtminstone inte behöver verkställa­s fullt ut.

– Jag har fått besked om att det finns en möjlighet att söka och få statsbidra­g till Kulturskol­an så jag tycker att det är dumt att säga hur det blir innan vi vet hur det blir med statsbidra­get, säger Lovisa Aldrin.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Höjda avgifter och ytterligar­e minskning av personalst­yrkan blir konsekvens­en av ett sparbeting på 1,2 miljoner nästa år uppger Kulturskol­ans rektor.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Höjda avgifter och ytterligar­e minskning av personalst­yrkan blir konsekvens­en av ett sparbeting på 1,2 miljoner nästa år uppger Kulturskol­ans rektor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden