Hallandsposten

Oro från boende inför plansamråd i Frösakull

Frösakull: Planerna på att bygga bostäder på två ”lucktomter” i Frösakull får boende i området att agera. Under samrådet är starka reaktioner att vänta.

- Jan Stohr

Det gäller dels en tomt som tidigare varit tennisbana, dels en tomt i gränsen till dynområdet. Inför plansamråd­et förklarar kommunen att avsikten med den nya detaljplan­en som gäller delar av Onsjö 13:1 är att bygga två eller tre bostäder på lucktomter­na.

Bland de som redan har börjat agera emot planerna finns Riina

Hultqvist, boende i området sedan många år.

– För mig handlar det inte om någon risk att utsikten mot havet förändras, den kan till och med bli bättre. Men jag anser att det inte ska byggas på en enda kvadratmet­er till här ute. Jag tycker att det är upprörande att man vill äventyra allt det arbete länsstyrel­sen lagt ned på att öppna strandänga­rna. Tomten vid Älgstigen, där det har varit tennisbana, har inte använts på många år men den andra har varit ett grönområde, en del av stranden, förklarar hon.

Riina Hultqvists familj etablerade sig i området redan på 1950-talet:

” Jag tycker att det är upprörande att man vill äventyra allt det arbete länsstyrel­sen lagt ned på att öppna strandänga­rna.

Riina Hultqvist

– Det som sker är upprörande. Det handlar inte om mig personlige­n. Jag ser det som en principfrå­ga. Ska man verkligen kunna tillåta det här? frågar hon sig.

Hon tänker ifrågasätt­a planen, men är själv inte rågranne, alltså inte direkt boende i anslutning till någon av de berörda fastighete­rna. Hon ser det som en principfrå­ga som borde intressera fler.

– Det är ett viktigt område och det blir reaktioner när det sker saker, som när träden höggs ned eller när det byggs i dynerna, exemplifie­rar Riina Hultqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden