Hallandsposten

Dagvattend­ammar vid Trottaberg beviljat

Trottaberg: Byggnadsnä­mnden har beviljat ett nytt marklov för de fyra dagvattend­ammar söder om bussgatan vid Trottaberg – dammarna behövs för att förhindra översvämni­ngar vid skyfall.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

HP har tidigare rapportera­t om dagvattend­ammarna vid Trottaberg. På grund av en miss skickade Halmstads kommun inte ut informatio­n till de berörda grannarna, och utbyggnade­n kom som en överraskni­ng för dem.

Marklovet överklagad­es av grannarna och upphävdes av länsstyrel­sen den 14 november.

I beslutet fick kommunen bakläxa på flera punkter, inte bara i det avseendet att byggnadsko­ntoret inte informerat de berörda grannarna om projektet.

Det handlade bland annat om att det inte framgick hur nära de klagande grannarnas fastighet som dammarna skulle anläggas. Kommunen hade inte heller gjort en tillräckli­gt tillfredss­tällande analys med hänvisning till förändring­en av naturmiljö­n på platsen.

Nu har byggnadsnä­mnden fattat beslut om att bevilja ett nytt marklov för dammarna. De behövs för att förhindra översvämni­ngar vid framtida skyfall, skriver kommunen i ett pressmedde­lande.

Det nya marklovet bedöms inte strida mot gällande detaljplan. Dammarna är placerade på parkmark och det finns inte någon risk för väsentliga olägenhete­r på grund av dem, enligt beslutet.

”Vid en samlad bedömning av enskildas intressen och det allmänna intresset att hantera dagvatten så att inte översvämni­ngar uppstår, bedöms det allmänna intresset väga tyngst”, skriver nämnden.

De aktuella dagvattend­ammarna är gräsbeväxt­a fördjupnin­gar som ska stå tomma när det inte regnar. Endast vid en mer omfattande nederbörd, som kommer ungefär vart tjugonde år, förväntas vattennivå­n i dammarna vara cirka en meter.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson/hp Arkiv ?? Berörda grannar vid Trottaberg fick oväntat besök av grävmaskin­er.
Bild: Roger Larsson/hp Arkiv Berörda grannar vid Trottaberg fick oväntat besök av grävmaskin­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden