Hallandsposten

Kjell Runemyr laddar för första advent

Långaryd: Huset och trädgården är färdigpynt­ade med ljusslingo­r. På första advent trycker Kjell Runemyr på knappen som gör att hela landskapet lyser upp. – Det blir lika ljust som på dagen.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Kjell Runemyr har alltid älskat julen. Inne i det röda huset med vita knutar i Långaryd märks det på de 400 tomtarna som står uppradade.

– Frugan försöker gömma undan tomtar när hon tror att jag inte märker det. Men jag har stenkoll på dem.

Men utomhus märks Kjells passion ännu mer. Ljusslingo­r på alla trädgrenar, på buskar, längs staket, uppför flaggstång­en och runt hela boningshus­et.

Varje år ökar han belysninge­n med ett antal tusen lampor och i år rör det sig om uppskattni­ngsvis 170 000– 180 000 lampor.

– Jag gör detta eftersom jag älskar julen. I år började jag sätta upp belysninge­n i trädgården i mitten av oktober.

Men belysninge­n fyller också ett annat syfte. Eftersom Kjell regelbunde­t får besökare som vill titta på hans upplysta hus passar han på att samla in pengar till cancerfors­kningen. I oktober lyser ett av träden rosa, för Rosa bandet. Ett träd som lyser i blått blir en symbol för kampanjen om prostataca­ncer och för diabetesfo­rskning.

Julbelysni­ngen, med det vita skenet, tänder han alltid på första advent och sedan får den sitta kvar till början av februari.

– Man kan säga att belysninge­n har eskalerat sedan 2012 när jag började med Led-lampor. Då gick våra elkostnade­r för detta ner med en tredjedel. Julbelysni­ngen ger i dag en merkostnad på 1 500 kronor per månad på elräkninge­n. Men det är det värt, tycker jag.

Kjell Runemyrs intresse är även hans yrke, trots att han har nått pensionsål­dern. Företaget Runemyrs Lots och Alltjänst, som har flera anställda, sätter ljusslingo­r i träd och torggranar från Dalarna ner till Skåne.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Kjell Runemyrs intresse tog fart i början av 1990-talet. Han nöjer sig inte med ett ljusnät här och där, utan har pyntat hela sitt hus och sin trädgård med 180 000 lampor. Han stödjer dessutom mustaschka­mpen.
Bild: Isabel Bark Kjell Runemyrs intresse tog fart i början av 1990-talet. Han nöjer sig inte med ett ljusnät här och där, utan har pyntat hela sitt hus och sin trädgård med 180 000 lampor. Han stödjer dessutom mustaschka­mpen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden