Hallandsposten

Politikern­a tog slutligt beslut att bolagisera LBVA

Laholm: Laholmsbuk­tens VA blir ett aktiebolag från och med årsskiftet. Det står klart efter beslutet i Laholms kommunfull­mäktige på tisdagen.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Det kommande vattenoch avloppsbol­aget ska ägas gemensamt av kommunerna Halmstad och Laholm. Fullmäktig­e i Halmstad gav sitt bifall i förra veckan. Men även politikern­a i Laholm behövde säga ja för att bolagiseri­ngen skulle bli av.

Det gjorde Laholms fullmäktig­e sent på tisdagskvä­llen. Voteringen slutade med 22 röster för bolagiseri­ng mot 15 röster för att behålla den nuvarande nämndsform­en. Fyra ledamöter lade ner sin röst.

I tidigare diskussion­er har de som förespråka­t bolagiseri­ngen framhållit att många andra vattenaktö­rer har bolagsform, och att förhandlin­gar om samverkan med dessa går lättare om LBVA också är ett bolag.

De som varit emot har ansett att dessa förhandlin­gar går lika bra om LBVA förblir en nämnd, samt tryckt på fördyringa­r och bristande demokratis­k insyn i aktiebolag.

I Laholms fullmäktig­e hördes motståndar­na mest.

– Det är kostnadsdr­ivande att bilda ett bolag. Vi får ökade kostnader för administra­tion, HR, juridiskt kompetens och ekonomi. Då går vi åt helt fel håll, sade Kjell Henriksson (S).

Han fick stöd av Bertil Johansson (LP), som slog ner på att Halmstad ska ha ständig majoritet i bolagsstyr­elsen.

– Majoritete­n borde vara hoppande mellan Halmstad och Laholm. Att släppa vårt viktigaste livsmedel till en majoritet där Halmstad styr – jag tvår mina händer, sade Johansson.

Oavsett protestern­a blir det ett bolag från 1 januari. Till bolagets styrelseor­dförande utsågs Roland Norrman (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden