Hallandsposten

Operation rimfrost börjar ge resultat

Tre gripna för en sprängning i Landvetter är det hittills mest konkreta resultatet av polisens Operation rimfrost. Därutöver har tre efterlysta personer hittats i Malmö, där också ett kilo cannabis ryckts undan från droghandel­n på gatan och ett antal vape

- TT

– Det är inte så att vi kan ställa ut ett löfte att om si och så många månader så är det här klart, säger operatione­ns nationella kommenderi­ngschef Stefan Hector vid en pressträff i Malmö.

Målet är att komma till rätta med skjutninga­r och sprängning­ar, att bryta utveckling­en, och det är en komplex uppgift, framhåller han.

De tre som gripits för sprängning­en i Landvetter den 1 november är ett tydligt ett exempel på varför en nationell operation behövs, anser han. De är misstänkta för mordförsök och allmänfarl­ig ödeläggels­e i Landvetter, men har även varit kriminellt aktiva i region Syd, enligt polisen.

På samma sätt tror Stefan Hector att polisens resurssaml­ing i södra Sverige kommer att få återverkni­ngar i hela landet.

– Om vi kraftsamla­r i region Syd så kommer hela Sverige att bli säkrare.

Operation rimfrost inleddes stefan sintéus, regional kommenderi­ngschef. den 10 november efter att en 15årig pojke skjutits ihjäl vid en pizzeria i Malmö och en jämnårig pojke fått livshotand­e skottskado­r. Det var droppen som fick bägaren att rinna över, men det är den sammantagn­a mängden skjutninga­r och sprängning­ar som är bakgrunden, betonar Stefan Hector.

– Det har droppat en hel del i den bägaren innan den rann över, om man uttrycker det så.

Malmö och region Syd har fått förstärkni­ng från hela övriga landet: utredare, poliser i yttre tjänst, specialist­er, flyg och bombskydd.

– Resurserna genererar 20– 25 nya ärenden varje dag in i vår verksamhet, säger Sintéus.

Det har lett till beslag av 2500 narkotikak­lassade tabletter, nästan ett kilo cannabis och ett tiotal vapen. Dessutom kan pågående utredninga­r om mord och sprängning­ar drivas i ett högre tempo.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden