Hallandsposten

Löfven flaggar för mer stöd till kommuner

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) lovar mer stöd till krisdrabba­de kommuner. – Ingen kommun ska lämnas i sticket, säger han. Samarbetsp­artiet Centern vill skjuta till pengar redan i vårändring­sbudgeten.

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt

Löfven talade inför kommunföre­trädare från hela landet på Sveriges kommuner och regioners (SKR) kongress i Linköping.

Många kommuner brottas med ekonomiska problem och planerar för nedskärnin­gar i välfärden. De hoppas på stöd från staten.

– Jag ser er verklighet. Jag hör mycket tydligt vad ni säger, sade Löfven i sitt tal.

Regeringen­s samarbetsp­arti Centern vill ge mer statliga pengar till kommunerna redan i vårändring­sbudgeten i april.

– Vi behöver fylla på i vårändring­sbudgeten, säger Emil Källström, Centerns ekonomisk-politiska talesperso­n.

Källström hävdar att det kommit många indikation­er på att läget är kärvt från flera håll.

Löfven vill inte gå in på vad som kan komma i vårändring­sbudgeten. Han uppger dock att kommunerna behöver ytterligar­e tillskott utöver den höjning av de generella statsbidra­gen på 20 miljarder kronor som utlovats för hela mandatperi­oden.

I sitt tal på SKR:S kongress vände sig statsminis­tern till oroliga kommuner.

– Ingen tvekan ska råda när det gäller välfärden. Regeringen kommer att ta vår del av ansvaret. Vi kommer inte att lämna någon kommun i sticket. Vi kommer inte att överge någon region, sade Löfven.

Han underströk att alla utgiftsökn­ingar i kommande statsbudge­tar ska vägas och prövas mot mer resurser till välfärden.

Regeringen ska bjuda in de kommuner som har det tuffast ekonomiskt sett till samtal.

– Vi vill lyssna och diskutera lite närmare med de kommuner som har det tuffast om hur vi kan stödja dem, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S) till TT.

Ett antal kommuner ur olika kategorier ska bjudas in. Det handlar till exempel om kommuner som avfolkas, kommuner som har tagit emot många nyanlända och kommuner som har haft många arbetslösa..

– Och vi har kommuner dit välmående stockholms­kommuner skickar personer för att de ska få försörjnin­gsstöd där, säger finansmini­stern.

Hon vill inte lova mer pengar i vårändring­sbudgeten, än.

– Vi ska följa utveckling­en, det handlar helt om vad som händer på arbetsmark­naden och vad som händer med skatteintä­kterna, men det kan mycket väl vara så att det behövs ytterligar­e resurser, säger Andersson.

Hon uppger att de nya prognoser som ska göras vid årsskiftet kan ge svar på om arbetsmark­nad och kommunerna­s skatteintä­kter utvecklas sämre än vad regeringen tidigare antagit.

Socialdemo­kraterna pressas från flera håll på att satsa mer pengar på den kommunala välfärden.

Från framförall­t vänsterhål­l är kritiken hård mot att regeringen lägger sex miljarder kronor på att slopa värnskatte­n för höginkomst­tagare 2020.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden