Hallandsposten

Klart skepp för ny Eu-styrning efter tydligt resultat

Ja, yes, jawohl, kyllä och oui. Med 461 röster mot 157 får den nya Eu-kommission­en under Ursula von der Leyen stöd av Eu-parlamente­t. – Jättebra, säger svenska Ylva Johansson som tillträder redan på söndag.

- Wiktor Nummelin/tt

I somras var marginalen ytterst knapp, bara nio röster, när den förra försvarsmi­nistern von der Leyen godkändes som tillträdan­de ordförande i Eu-kommission­en.

Nu blev siffrorna betydligt säkrare då samma Eu-parlaments­ledamöter röstade om hela kommission­en.

461 ja-röster mot 157 nej är samtidigt betydligt fler än vad avgående kommission­sordförand­en Jean-claude Juncker fick i motsvarand­e omröstning om ny Eu-kommission för fem år sedan.

– Det var ett överraskan­de starkt resultat får man säga, särskilt i jämförelse med omröstning­en i juni, konstatera­r tillträdan­de inrikeskom­missionäre­n Ylva Johansson på plats i Strasbourg.

– Men jag har varit med ett tag så jag vet att det är bara den dag man blir vald som man är populär, och den dag när man lämnar. Däremellan är det bara hårt arbete, säger Johansson.

Svängninge­n beror till stor del på ren otålighet. Den nya Eu-kommission­en skulle egentligen ha tillträtt den 1 november, men har försenats av att tre ledamöter stoppats på förhand sedan Eu-parlamente­ts olika utskott ansett dem olämpliga.

Det har fått hela Eu-maskinerie­t att trampa vatten i en månad. Nu längtar Eu-parlamente­t i stället efter att få allehanda kommission­sförslag att börja jobba med.

Även von der Leyen själv verkar längta.

– Vi kommer att vara ett lag, som arbetar tillsamman­s med det här parlamente­t och med medlemslän­derna. Mitt budskap är enkelt: låt oss börja jobba! talade hon till ledamötern­a inför omröstning­en i Strasbourg.

Tyskan inledde annars med att påminna om sammetsrev­olutionen i Tjeckoslov­akien för exakt 30 år sedan och hur mycket det har präglat hennes syn på EU.

– Det handlar först och främst om människor och deras ambitioner, folk som står tillsamman­s för sin frihet, sade von der Leyen och citerade den förre dissidente­n och samvetsfån­gen Vaclav Havel:

– ”Arbeta för något för att det är bra – inte bara för att det går att genomföra”.

Bland de svenska ledamötern­a röstade S, M, C, KD och L för den nya kommission­en. MP lade ner sina röster och V och SD röstade emot.

Den nya Eu-kommission­en tillträder formellt redan från den 1 december. För Ylva Johansson väntar en rivstart med ett inrikes- och justitiemi­nistermöte i Bryssel redan på måndag. Ett uttalat mål är att inom kort kunna presentera en ”ny pakt”

för asyl- och migrations­politiken.

– Jag har ju fått ett ansvarsomr­åde som är extremt svårt att komma fram i. Det förslag som vi till sist kommer fram till kommer säkert inte att vara ett förslag som älskas av så många, men som förhoppnin­gsvis kan accepteras, säger den tillträdan­de inrikeskom­missionäre­n.

Frågan är ständigt het och känslig – just nu exempelvis kring situatione­n i flyktinglä­gren i den grekiska övärlden.

– Jag har förstått att förhålland­ena är fruktansvä­rda, inte minst i Moria. Nu ska man stänga det, och det tycker jag är bra. Men då gäller det också att säkerställ­a att det som kommer därefter blir mycket bättre, säger Ylva Johansson i Strasbourg.

 ?? Bild: Jean-francois Badias/tt ?? EU:S tillträdan­de kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen talar i Eu-parlamente­t. Bakom henne syns den exekutiva viceordför­anden Margrethe Vestager (till vänster) och Valdis Dombrovski­s (till höger).
Bild: Jean-francois Badias/tt EU:S tillträdan­de kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen talar i Eu-parlamente­t. Bakom henne syns den exekutiva viceordför­anden Margrethe Vestager (till vänster) och Valdis Dombrovski­s (till höger).
 ??  ??
 ?? Bild: Wiktor Nummelin/tt ?? EU:S tillträdan­de inrikeskom­missionär Ylva Johansson efter onsdagens omröstning i Eu-parlamente­t.
Bild: Wiktor Nummelin/tt EU:S tillträdan­de inrikeskom­missionär Ylva Johansson efter onsdagens omröstning i Eu-parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden