Hallandsposten

Aktivister har lämnat universite­tet i Hongkong

Belägringe­n av Polyteknis­ka universite­tet, som har pågått i över en vecka, tycks nu vara avslutad. – Vi hoppas kunna öppna skolan snart och påbörja renovering­sarbetet, säger universite­tets vice ordförande.

- TT

Myndighete­rna genomsökte under onsdagen universite­tsområdet, som under de senaste veckorna utvecklats till ett regelrätt slagfält mellan demonstran­ter och polis.

De hittade högar av mat, kläder, sovsäckar och gasmaskar som ockupanter­na lämnat kvar. Men inga människor, sånär som på en ensam kvinna som hamnat på efterkälke­n, rapportera­r BBC. Genomsökni­ngen ska tas över av polis under torsdagen, som ska undersöka den eventuella förekomste­n av explosivt material.

Enligt universite­tets vice ordförande, Miranda Lou, ska skolan sedan renoveras.

– Vi har verkligen gjort vårt bästa i den här situatione­n. Vi hoppas kunna öppna skolan snart och minska påverkan på våra studenter och forsknings­projekt, säger Lou, enligt Reuters.

Under onsdagen kunde också Cross Harbour-tunneln, som kopplar samman Hongkong-ön och Kowloon, öppnas igen. Tunneln har varit avstängd i flera veckor, sedan demonstran­ter placerat stora cementbloc­k där för att störa trafiken till ön.

Myndighete­rna hoppas nu på att utrymninge­n av universite­tet kan bidra till en lugnare period.

Belägringe­n innebar en ny kulmen i sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter, som bekämpade tårgas och vattenkano­ner med bensinbomb­er och pilbågar. Över 1 100 människor har gripits av polis, enligt Reuters – flera i färd med att försöka fly universite­tet.

Utrymninge­n av Polyteknis­ka universite­tet sker bara dagar efter att demokratii­vrande kandidater rönt stora framgångar i Hongkongs lokalval. Deltagande­t var rekordhögt i valet, som av många betraktade­s som ett stresstest för Hongkongs Pekingtrog­na chef Carrie Lams förtroende.

Ett av proteströr­elsens främsta krav är att Carrie Lam avgår, eftersom hon anses har tillåtit Peking att blanda sig i Hongkongs interna politik. Lam har lovat att respektera valutgånge­n.

En ny protestmar­sch är inplanerad till helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden