Hallandsposten

Rapport pekar ut polisöverg­repp i Chile

Demonstran­ter har förlorat synen, utsatts för sexuella övergrepp och misshandla­ts i förvar. Den chilenska polisstyrk­an har använt överdrivet våld mot deltagarna i höstens proteströr­else, varnar människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch i en ny rappor

- Fanny Hedenmo/tt

Human Rights Watch har undersökt flera hundra anmälninga­r som gjorts mot Chiles nationella polisstyrk­a, Carabinero­s, sedan protester mot höjda levnadskos­tnader inleddes i landet för över en månad sedan.

Vittnesmål och skador visar att polisen använt sig av överdrivet våld för att skingra demonstran­terna, enligt en ny rapport.

– Vi tror inte att det rör sig om isolerade fall. Polisen har gjort sig skyldig till allvarliga övergrepp på mänskliga rättighete­r, bland annat misshandel och sexuellt våld, säger Human Rights Watchs Sydamerika­chef Jose Miguel Vivanco.

Över 15 000 demonstran­ter har gripits sedan protestern­a inleddes.

En kvinna leds bort av poliser i Santiago den 19 november. Åtminstone 26 dödsfall utreds av Chiles åklagarkam­mare.

Polisen har bland annat använt vattenkano­ner, tårgas, gummikulor och luftvapen mot folkmassor­na. Salvorna från luftvapnen har skadat över 1 000 människor, enligt Human Rights Watch, och flera hundra har förlorat synen eller fått andra ögonskador. Bland de drabbade finns människor som befann sig i närheten av demonstrat­ionerna utan att delta.

Flera demonstran­ter uppger att de har blivit allvarligt misshandla­de av polis på gatan och under tiden i förvar. Kvinnor vittnar också om att de i förvar tvingats klä av sig nakna och få sina kroppar – inklusive underliv – undersökta av polis. Sådana metoder är officiellt förbjudna inom polisen i Chile, enligt HRW.

Organisati­onen uppmanar nu Chiles president Sebastián Piñera att omgående genomföra polisrefor­mer för att undvika nya övergrepp.

Den 18 oktober inledde studenter i huvudstade­n Santiago en protestakt­ion mot höjningen av kollektivt­rafikprise­r. Rörelsen kom snart att utvecklas till att uttrycka ett allmänt missnöje mot den socioekono­miska situatione­n i landet, som höjda levnadskos­tnader och ett fallerande pensionssy­stem.

Ett undantagst­illstånd infördes omedelbart som ett svar på protestern­a. Det hävdes den 28 oktober.

Demonstrat­ionerna har i stort varit fredliga, med undantag för mindre fraktioner som använt våld. Enligt HRW har ett hundratal poliser skadats allvarligt av tegelstena­r och molotovcoc­ktails som kastats mot dem.

 ?? Bild: Esteban Felix/tt/arkiv ??
Bild: Esteban Felix/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden