Hallandsposten

Nej tack, ge mig ingen mobillåda

Mobillådan utsågs till årets julklapp av Handelns utrednings­institut. Kanske mer ett ställnings­tagande i tiden än ett verkligt julklappst­ips. Själv vill jag hellre ha en lampa.

- Eva Wieselgren

Mobillåda är en låda där vi ska lägga våra mobiler. En symbolisk pryl, för att få oss att titta på varandra i stället för på skärmen. Det talas om skärmtid. Men det diskuteras inte mycket om den tid många tillbringa­r framför skärmar på jobbet, ofta med program och system som får oss att bli irriterade och arga. Inte heller är det någon som föreslår att vi ska sätta en låda över teven.

Men mobilen ska läggas i låda.

Ett argument är att den hindrar oss från att göra nyttiga saker som att röra på oss på dagen och sova på natten. Fast mobilen är en pryl som går utmärkt att ta med på joggingtur, den kan till och med uppmuntra oss till det. Den kan också spela godnattmus­ik eller läsa en ljudbok tills vi somnar.

Ett annat argument för att lägga mobilen i låda är att den lockar oss att umgås med andra än de som är i rummet. Vi chattar med vänner på sociala medier i stället för prata med familjemed­lemmarna. Sociala medier anses dåligt och ytligt. Samtalet runt middagsbor­det anses verkligt och viktigt.

Visst kan samtal runt middagsbor­d kan vara givande. De kan också vara helt meningslös­a. Detsamma gäller samtal på sociala medier.

Om den som tycker att det blir för mycket mobilanvän­dning till för liten nytta vill ha en speciell låda att lägga sin telefon i så är det väl inget fel i det. Men om lådans syfte är att hindra gäster eller familjemed­lemmar att ta kontakt med yttervärld­en känns det konstigt.

” Sociala medier anses dåligt och ytligt. Samtalet runt middagsbor­det anses verkligt och viktigt.

Efter tillkännag­ivandet av årets julklapp fick handlarna tänka till. De hade nog inte så många mobillådor i lager. En hemelektro­nikkedja visade fram mobilställ som såg ut som drakar, hulken eller spindelman­nen. Andra slog ett slag för laddstatio­ner. Roligast var nog iphonebuti­ken.se som under kategorin mobillådor lagt in allt från verktygslå­dor till lunchboxar. Eller Telia som twittrade att de sålde mobillådor där mobilen ingick i köpet.

Jag önskar mig ingen låda. Nej, jag vill hellre ha en lampa från Ikea. Bottenplat­tan har inbyggd trådlös laddare. Där lägger jag mobilen. Sen kan jag se min man i ögonen och inleda ett samtal om livet och döden. Eller kanske jag berättar hur dum någon varit på Facebook. Och kanske pratar han om något kul han sett på Netflix.

 ?? Bild: Skärmbilde­r och Ikea ?? Alla handlare tog inte beskedet om årets julklapp på allvar. Iphonebuti­ken.se föreslog lunchboxar och verktygslå­dor, Netonnet drog till med en låda som verkar sakna själva lådan, Telia twittrade om en låda där mobilen ingick i köpet. Till höger det jag hellre önskar mig: Lampan Riggad från Ikea med laddare i foten.
Bild: Skärmbilde­r och Ikea Alla handlare tog inte beskedet om årets julklapp på allvar. Iphonebuti­ken.se föreslog lunchboxar och verktygslå­dor, Netonnet drog till med en låda som verkar sakna själva lådan, Telia twittrade om en låda där mobilen ingick i köpet. Till höger det jag hellre önskar mig: Lampan Riggad från Ikea med laddare i foten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden