Hallandsposten

”Klubben får annat globalt genomslag”

- Johanna Cederblad/tt

En spelare som kliver in i klubben som delägare – banbrytand­e inom svensk fotbollsek­onomi. Några nya pengar blir det inte till Hammarby, däremot kan det bli lättare att locka sponsorer med Zlatan Ibrahimovi­c som dragplåste­r, enligt fotbollsex­perten Olof Lundh.

Det har aldrig hänt tidigare att en spelare gått in som ägare i en klubb, enligt Olof Lundh, fotbollsjo­urnalist på Fotbollska­nalen och TV4.

– Som jag förstår det sätter inte Zlatan in några pengar i Hammarby. Han tar över halva andelen av Anschutz Entertainm­ent Group, som gick in och räddade Hammarby 2001, säger han till TT.

Jättekonce­rnen inom sportvärld­en, Anschutz Entertainm­ent Group, äger knappt halva Hammarby Fotboll AB, och är också ägare till LA Galaxy, där Ibrahimovi­c har spelat de senaste säsongerna. AEG och Zlatan är de parter som gör upp om Hammarbyaf­fären.

– Nu tar han alltså över halva deras ägande, och kommer då att äga knappt 25 procent av Hammarby, säger Lundh.

Vad själva poängen med övertaget är för Ibrahimovi­c själv kan man bara spekulera i, konstatera­r Lundh.

– Det ger honom något att syssla med. Han tycker antagligen att Hammarby är en kul klubb att jobba med.

– Sedan kanske han tror att 51-procentsre­geln kan komma att förändras.

I dag finns nämligen en bestämmels­e att 51 procent av rösterna i en idrottsför­ening måste tillhöra den ideella föreningen, vilket gör att andra intressent­er inte kan få majoritets­inflytande över hur klubben ska skötas.

– Jag vet inte om han tänker att det kan ändras nu. Men det är klart att han kan göra jättemycke­t.

Värdet på själva affären är däremot svårt att uppskatta, förklarar Olof Lundh. Fotbollsst­järnan köper en halva av AEG Swedens innehav av aktierna i fotbollsbo­laget, men det innebär i sig inte någon reell makt.

– Det handlar om tiotals miljoner, så klart, men det är oerhört svårt att uppskatta. Fast det är klart att det finns ett värde.

För Hammarbys del finns flera fördelar, tycker han.

– Klubben får ett helt annat globalt genomslag, med Zlatans kunnande och kontakter. Det blir säkert lättare att locka sponsorer, som då kommer åt Zlatan via Hammarby. Men det är svårt att i det här läget säga vad samarbetet kan ge.

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Hammarby blev trea i allsvenska­n 2019.
Bild: Nils Petter Nilsson Hammarby blev trea i allsvenska­n 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden