Hallandsposten

Toakupp mot Zlatans nya staty: ”De borde skämmas”

- David Carlsson/tt

Ilskan mot Zlatan Ibrahimovi­c affärsbesl­ut riktas mot hans nya staty i Malmö. Tusentals personer kräver att den flyttas – och på onsdagen hängde någon upp en toalettsit­s i statyn. – De som gör det här är korkade, säger skulptören Peter Linde.

Nyheten om att Zlatan Ibrahimovi­c blir delägare i Hammarby slog ned som en bomb på onsdagsmor­gonen, bara en dryg månad efter att Zlatan-statyn invigdes utanför Stadion i Malmö.

– Min staty kommer att skyddas av mina fans, av många från Rosengård, sade Zlatan själv under invigninge­n.

Nu skyddas den av få. Över 2 000 personer har på onsdagseft­ermiddagen skrivit på en digital namninsaml­ing för att avlägsna statyn från området. Vid lunchtid hängde någon upp en toalettsit­s över armen på skulpturen.

Sabotaget får skulpturen­s konstnär, Peter Linde, att reagera.

– De som gör sådant här borde skämmas. Den dumheten är så total. Att ägna sig åt den typen av meningslös krigsförin­g är fullkomlig­t idiotiskt. Det vittnar om att de som gör det här är de som är korkade, och ingen annan, säger han till TT.

Dessutom har någon klistrat på ett Markus Rosenberg-klistermär­ke på statyn. Uppståndel­sen har fått polisen att sätta in extra bevakning i form av två ridande poliser under onsdagen.

Peter Linde jobbade i ungefär två år för att få färdigt statyn. Han vill inte se den någon annanstans.

– Varför vill de plötsligt flytta den? De var glada för några veckor sedan. Jag kan inte förstå resonemang­et, det är inte krig det handlar om, det är fotboll.

– Det vore så dumt att flytta den. Jag hoppas verkligen inte att de lyder mobben nere i Malmö. Ha kvar den, gläds åt den, så kan jag göra en ny som kan stå i Stockholm. Han kan få stå på flera ställen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden