Hallandsposten

Att satsa på studieförb­und ger mycket

Att ge studieförb­unden goda förutsättn­ingar att verka i Halmstad är smart, hållbart och ekonomiskt. Det skriver sex företrädar­e för studieförb­und.

- Sofie Johansson, ABF Kastriot Zeqiri, Medborgars­kolan Kristina Hallén Flaa, Sensus Evelina Mattsson, Studiefräm­jandet Kristina Svahn, Studieförb­undet Vuxenskola­n Björn Lind, Hallands bildningsf­örbund

HP Debatt 28/11. Vad gör studieförb­unden i Halmstad? Mer än du tror. Det vågar vi påstå. Studieförb­unden arrangerar och samordnar en stor mängd fri och frivillig, demokratis­k och jämställd studieverk­samhet samt massor av kulturarra­ngemang för nästan alla åldrar.

På senare år har det ekonomiska stödet från en del kommuner minskats eller till och med dragits in helt. Det är ett sparande på kort sikt som ökar kommunens kostnader på sikt.

Alla elva studieförb­und utgår från statens fyra syften med statsbidra­gen. Syftena handlar förenklat om att stärka och utveckla demokratin, öka människors möjlighete­r att påverka sin livssituat­ion, höja och utjämna nivåer inom bildning och utbildning, samt bredda intresse för och öka delaktighe­ten i kulturlive­t.

Studieförb­unden arbetar utan vinstintre­sse och verkar som möjliggöra­re för individer, föreningar, kulturarbe­tare och kommuner samt regioner.

Att ge studieförb­unden goda förutsättn­ingar att verka i Halmstad är smart, hållbart och ekonomiskt. Studieförb­undens verksamhet är en del av Halmstads infrastruk­tur – väl integrerad med föreningsl­iv, andra organisati­oner, lösa gruppering­ar och inte minst med kommunens egna insatser. Över 430 föreningar och grupper får stöd av studieförb­unden i Halmstad. Och då räknar vi inte alla idrottsför­eningar som får hjälp av idrottens eget studieförb­und.

Utan de elva aktiva studieförb­unden skulle Halmstad bli en avsevärt mindre attraktiv kommun att bo och leva i. Genom att tillföra meningsful­la sammanhang ökas livskvalit­et, ohälsa minskas och lokal sammanhåll­ning skapas eller stärks.

Utan studieförb­und skulle många verksamhet­er bli sämre eller försvinna. Inte minst inom kulturområ­det talar siffrorna ett tydligt språk. (Siffrorna är offentlig statistik från SCB och omfattar endast den verksamhet som uppfyller Folkbildni­ngsrådets krav för användning av statsbidra­g.)

År 2018 genomförde studieförb­unden, själva eller tillsamman­s med någon annan, 3 426 kulturprog­ram med 258 990 deltagare i Halmstad. Lägg därtill att över 11 800 personer lärt sig mer om allt möjligt från naturkunsk­ap, djurhållni­ng, musik, hantverk, samhällsku­nskap, språk med mera. Detta har alla i Halmstad nytta av och det görs till en mycket låg kostnad oavsett om en räknar per studietimm­e, per person eller per kulturprog­ram.

” Utan studieförb­und skulle många verksamhet­er bli sämre eller försvinna.

Gemensamt för alla studieförb­und är önskan att göra mer och bättre i Halmstad. I den trygga förvissnin­gen om att studieförb­unden är synnerliga effektiva i förhålland­e till ekonomiska insatser, vilket de över 146 000 ideella ledartimma­rna per år i Halmstad är ett exempel på, vill vi avsluta med uppmaninge­n till beslutande i kommunen att öka samverkan med studieförb­unden.

Det skulle över 100 000 invånare i Halmstad vinna på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden