Hallandsposten

Föreningar

-

Vallås-snöstorp-breareds Socialdemo­kratiska förening hade föreningsm­öte den 12/11 i Metallhuse­t. Kvällens gäst socialdemo­kratiska regionråde­t Lise-lotte Bensköld-ohlsson hälsades välkommen av ordförande Jan Kennart Claesson. Lise-lotte informerad­e kvällens deltagare om regionens utmaningar inom sjukvården i Halland och besvarade frågor som rörde ekonomi, anställda med mera. Det var ett mycket givande besök som gav många frågor som besvarades men även många tankar från de närvarande deltagarna. De medlemmar som inte kom till kvällens möte missade en givande dialog som Lise-lotte skötte galant. Mötet beslöt att Lise-lotte skulle bjudas in igen vid ett senare möte.

PRO Eldsberga har haft medlemsmöt­e i Tönnersjö Bygdegård. Ordförande Karl-erik Lövdahl inledde och hälsade alla välkomna. Därefter höll intendent Johan Dahnberg från Hallands Konstmuseu­m ett intressant föredrag om Halmstads historia från dåtid till nutid. Efter kaffepaus startade ordinarie mötesförha­ndlingar som bland annat innehöll presentati­on av förslag till budget och verksamhet­splan för år 2020. Som avslutning på sammankoms­ten blev det dragning på lotteriern­a.

PRO Halmstad har haft medlemsmöt­e på Nyhems servicehus den 7 november. Vår ordförande Kurt Wirström hade glädjen att presentera och hälsa fyra nya medlemmar välkomna. Mötet godkände styrelsens förslag till verksamhet­splan, budget och medlemsavg­ift för 2020. Kurt informerad­e vidare om bouleverks­amheten, frågetävli­ngen Provetarna, ABF PRO Akademin samt om nästa medlemsmöt­e som är julmöte. Iréne Andersson informerad­e om planerade resor och Gerd Hedberg om en ny studiecirk­el om ofrivillig ensamhet. Jonny Persson rapportera­de från Kommunala Pensionärs­rådet. Räddningst­jänsten var på plats och berättade om vad vi ska tänka på för att undvika bränder i våra hem. Dagen avslutades med kaffe och lotteridra­gning.

SPF Seniorerna Gamletull hade vid sitt välbesökta novembermö­te besök av Björn Petersen, f d landsantik­varie i Halland. Han berättade om sitt stora intresse för Louis Armstrong och började sitt föredrag med några takter ur West End Blues, som gav de flesta av oss nostalgisk­a känslor. Därefter berättade han om Louis Armstrongs fantastisk­a levnadshis­toria. Ordförande Elisabeth Brink informerad­e om att hon i vår kommer att leda en studiecirk­el om ensamhet då ett antal medlemmar nu anmält sitt intresse. För övrigt informerad­es om att besöket på Hallands Museum är fullteckna­t och att anmälan till jullunchen och Falkenberg­srevyn pågår för fullt.

Den 20/11 hade Vallåssnös­torp-breareds Socialdemo­kratiska förening föreningsm­öte i Metallhuse­t. Ordförande Jan Kennart Claesson hälsade kvällens gäst Tony Stané välkommen. Tony har politiska uppdrag i kommunstyr­elsen, kommunfull­mäktige samt vice ordförande­skapet i Halmstad energi och miljö (Hem) och är ombudsman hos IF Metall. Tony berättade om sin ungdomstid samt om sin fackligt-politiska yrkeskarri­är och sitt internatio­nella engagemang inom facket. Mötesdelta­garna deltog i samtal om miljö, trafikfråg­or över och under Nissan m m. Drago Sretenovic, Samir Bajaktari samt Per Johansson var de som aktivast ställde många intressant­a frågor om internatio­nell verksamhet och om Hems avfallssys­tem med de gröna påsarna.

SPF Seniorerna Långaryd-landeryd har haft novembermö­te i Nyarps Bygdegård. De dukade borden intogs av 120 deltagare. Ordförande hälsade välkommen och informerad­e om kommande program. Eva ledde kvällsgymn­astik och Bert påminde om vad vi trafikante­r/pensionäre­r bör tänka på inför den mörka årstiden. Kvällens gäster Eston Jönsson, hjärtspeci­alist på Medicinen i Värnamo föreläste under rubriken ”Hjärtsjukd­omar förr och nu” och Magnus Nydén, Smålandsst­enar kantade föreläsnin­gen med sång till eget gitarrkomp. Kaffe och smörgås, lotteri. Fina vinster till de som deltagit i motionslot­teriet. Ordförande avslutade med att läsa ”Annas dikt”.

 ??  ?? PRO Öster har haft nov. möte. Ordförande Gun Yström
• hälsade 85 medlemmar välkomna (17 nya). Budgeten lästes upp och godkändes. Eva rapportera­de om resor, ett fåtal platser kvar till ”Fantomen på Operan” i mars. Håkan Jonsson maratonlöp­are berättade om sitt stora engagemang för barnen i Kapstaden ”Låt fler fylla fem”. Ett sätt att få uppmärksam­het är att springa maratonlop­p. Håkan har sprungit på alla kontinente­r. Mötet avslutades med kaffe och lotteridra­gning.
PRO Öster har haft nov. möte. Ordförande Gun Yström • hälsade 85 medlemmar välkomna (17 nya). Budgeten lästes upp och godkändes. Eva rapportera­de om resor, ett fåtal platser kvar till ”Fantomen på Operan” i mars. Håkan Jonsson maratonlöp­are berättade om sitt stora engagemang för barnen i Kapstaden ”Låt fler fylla fem”. Ett sätt att få uppmärksam­het är att springa maratonlop­p. Håkan har sprungit på alla kontinente­r. Mötet avslutades med kaffe och lotteridra­gning.
 ??  ?? Berras Vandrare har arrangerat ett välbesökta höstmöte
• i Villa Pollux. Sällskapet består i dag av fyrtiotale­t naturälska­re. Vid träffen överlämnad­e Clas-göran Gustavsson diplom och blommor till Lisbeth Knebel (bilden) för hennes fina insatser i verksamhet­en och för ett flitigt deltagande under åren. Birgitta Tellram och Lennart Jonsson visade sig vara mest fågelkunni­ga och segrade i kvällens tävling och fick mottaga priser.
Berras Vandrare har arrangerat ett välbesökta höstmöte • i Villa Pollux. Sällskapet består i dag av fyrtiotale­t naturälska­re. Vid träffen överlämnad­e Clas-göran Gustavsson diplom och blommor till Lisbeth Knebel (bilden) för hennes fina insatser i verksamhet­en och för ett flitigt deltagande under åren. Birgitta Tellram och Lennart Jonsson visade sig vara mest fågelkunni­ga och segrade i kvällens tävling och fick mottaga priser.
 ??  ?? STF Södra Halland har genomfört en höstvandri­ng i Tjärby
• sanddynsre­servat. Ett 20-tal deltagare hade slutit upp i det något grå men friska höstvädret. Reservatet är ett gammalt flygsandsf­ält och vi gick över sanddyner av olika storlek i en vacker tallskog. Under tallarna breder täta mattor av olika slags risväxter, renlav och bägarlav ut sig. En för många annorlunda miljö.
STF Södra Halland har genomfört en höstvandri­ng i Tjärby • sanddynsre­servat. Ett 20-tal deltagare hade slutit upp i det något grå men friska höstvädret. Reservatet är ett gammalt flygsandsf­ält och vi gick över sanddyner av olika storlek i en vacker tallskog. Under tallarna breder täta mattor av olika slags risväxter, renlav och bägarlav ut sig. En för många annorlunda miljö.
 ??  ?? Ett 40-tal personer infann sig i Mahults bygdegård söndagen
• den 20 oktober för Kulturhist­oriska föreningen­s filmkväll. Där visades några filmer från föreningen­s arkiv bl.a. en film om dammbygge vid Tullkvarne­n och en om takbyte på gamla småskolan samt en film från Leon Johanssons lanthandel i Ryaberg. Filmskapar­na var Bertil Karlsson och Mauritz Brorsson. Den entusiasti­ska publiken fick sig många igenkännan­de skratt. I pausen kunde man avnjuta smörgåsfik­a med hembakt.
Ett 40-tal personer infann sig i Mahults bygdegård söndagen • den 20 oktober för Kulturhist­oriska föreningen­s filmkväll. Där visades några filmer från föreningen­s arkiv bl.a. en film om dammbygge vid Tullkvarne­n och en om takbyte på gamla småskolan samt en film från Leon Johanssons lanthandel i Ryaberg. Filmskapar­na var Bertil Karlsson och Mauritz Brorsson. Den entusiasti­ska publiken fick sig många igenkännan­de skratt. I pausen kunde man avnjuta smörgåsfik­a med hembakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden