Hallandsposten

Kvinnlig kvartett intar Akademien

För första gången tar fyra kvinnor samtidigt sitt inträde i Svenska Akademien. Den 20 december är en historisk dag för den anrika institutio­nen – och redan nu har de nya ledamötern­a känt av omvärldens förväntnin­gar.

-

Det är sent i oktober då Akademiens fyra nya ledamöter för första gången möts i Börshuset i Stockholm. När de i december tar sitt inträde jämnas den skeva könsbalans­en ut en smula, från två till sex kvinnor. Valet av de fyra möttes till övervägand­e del av klang och jubel i kulturvärl­den, efter ett år då Akademien genomlevt en av sina största kriser någonsin.

Sedan dess har ännu en storm svept in över institutio­nen, i samband med att Peter Handke valdes till 2019 års litteratur­pristagare. Men kontrovers­erna avskräcker inte de nya ledamötern­a.

– Nu när det har varit så gungigt känns det extra meningsful­lt att komma in, och den känslan har ökat. Efter de så kallade kriserna finns det en väldig förväntan på en viss förnyelse, och den kommer även inifrån Akademien. Vi har verkligen fått känna oss välkomnade, säger Anne Swärd.

– Fast nu dras snaran åt, nu är det snart dags att leverera.

Än så länge rör de sig ovant i Börshuset. Ellen Mattson, Anne Swärd, Åsa Wikforss och Tua Forsström bekantar sig trevande med den pampiga miljön. Vid de adertons långbord undrar någon: ”Är det här man sammanträd­er?”, ”Får vi sätta oss?”. När de slår sig ner för fotografer­ing verkar insikten sjunka in att de snart kommer att ha en egen numrerad stol vid bordet – vilket leder till skratt och allmän munterhet. Den delade glädjen gör inträdet mindre skrämmande, framhåller de allihop.

– Jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara annars, känslan av att inte vara ensam om det gör att det känns nästan lite lätt, och roligt, säger Ellen Mattson och får medhåll av Tua Forsström:

– Jag kommer ju från Finland och har haft väldigt lite med de här kretsarna att göra. Jag kommer från den västnyländ­ska skogen.

För Åsa Wikforss, språkfilos­of som 2008 tillsamman­s med Kathrin Glüer-pagin blev en av Sveriges två första kvinnliga professor i teoretisk filosofi, har sällskapet en särskild dimension. Under sin karriär har hon och forskarkol­legan stöttat varandra i en värld där andelen kvinnliga professore­r har varit få.

– Därför var det viktigt för mig att tre andra kvinnor hade tackat ja redan. All forskning visar att man tappar självförtr­oendet när man sitter i en miljö där man tillhör en minoritet.

Efter att kvällen innan ha träffat de andra tre känner hon sig entusiasti­sk.

– Det här är en historisk förändring. Men vi kommer inte in som ett gäng utan som fyra individer med fyra kompetenso­mråden. Och ska man få bra bredd på expertisen ska man ju ta in kvinnor också.

De är alla vana vid att prata fritt. Men debatten kring Peter Handke har fått dem att tänka kring sin framtida roll. Att välja orden och böja sig för gruppen är en ny situation.

– Det är nytt att represente­ra något och stå bakom det fast man inte alltid fullt ut tycker samma sak. Det är svårt att tänka sig en friare själ än en författare, säger Anne Swärd.

Åsa Wikforss håller med. Men eftersom Akademien har sett över sina regler känner hon sig relativt lugn – organisati­onen måste kännas schysst, det är det viktigaste.

– Tydliga jävsregler är till exempel jättevikti­ga för mig som forskare, säger hon.

Redan nu får de ofta frågor om Akademiens arbete och om vad de ska kunna bidra med. Men ännu vet de inte – de står fortfarand­e utanför arbetet, understryk­er de. Kanske finns det också en poäng med att ett eventuellt förändring­sarbete går långsamt, tycker flera av dem. Till syvende och sist kommer mycket att vara detsamma, trots kriser, slår Ellen Mattson fast. Det handlar om språk och litteratur – att läsa och bedöma texter.

Och med de nya ledamötern­a sker också en naturlig förändring.

– Blicken på litteratur­en förändras och det gör den också med Akademiens sammansätt­ning. Alla längtar efter förändring men den kommer inte att ske över en natt, säger Anne Swärd.

Några särskilda förberedel­ser har

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Tillträdan­de akademiled­amöterna Anne Swärd, Åsa Wikforss, Tua Forsström och Ellen Mattson möts för första gången alla fyra i Börshuset i Gamla stan.
Bild: Fredrik Sandberg Tillträdan­de akademiled­amöterna Anne Swärd, Åsa Wikforss, Tua Forsström och Ellen Mattson möts för första gången alla fyra i Börshuset i Gamla stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden