Hallandsposten

Nästa år ska ny personal bli anställd på heltid

Halmstad: All ny personal som omfattas av Kommunals yrkesgrupp­er inom vård och omsorg ska från och med nästa år anställas på heltid. – Detta kommer att kräva att vi jobbar i andra änden med hälsosamma scheman och rimlig arbetsbela­stning så att man ska ork

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Efter årsskiftet ska ny personal inom vård- och omsorgsyrk­en anställas på heltid. Beslutet omfattar Kommunals medlemmar.

Bakgrunden till det beslut som fattats i utskottet är ett centralt avtal som slöts 2016 mellan fackförbun­det Kommunal och Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Det går ut på att normen ska vara heltidsans­tällning och detta är inte valbart för kommunerna. Flera kommuner har redan påbörjat arbetet, säger Ella Kardemark.

I Halmstad har ett förslag tagits fram för hur detta ska införas.

– Tanken är att vi börjar inom hemvårds-, social- samt barn- och ungdomsför­valtningen med start den första januari. Detta eftersom det främst är där som Kommunal har sina medlemmar och det också är inom dessa förvaltnin­gar som flest jobbar deltid.

Alla som efter nyår erbjuds en tillsvidar­eanställni­ng eller en anställnin­g på minst tre månader ska arbeta heltid. Men det gäller enbart nyanställn­ingar.

– Vi förändrar inga befintliga anställnin­gar, säger Ella Kardemark.

Avtalet mellan Kommunal och SKR kom till för att skolan, vården och omsorgen börjar få svårt att rekrytera samtidigt som många inom dessa yrken jobbar deltid.

– I dag är det inte ovanligt med anställnin­gar på 85 procent inom till exempel äldreomsor­gen. Samtidigt har vi bekymmer med kompetensf­örsörjning­en, bland annat behövs fler händer inom vården. I grunden är det positivt att få möjlighet att jobba heltid och det är också en jämställdh­etsfråga eftersom detta ofta är kvinnodomi­nerade yrken, säger Ella Kardemark.

På frågan hur kommunen ställer sig till dem som kanske fortfarand­e vill jobba deltid svarar hon:

– Vi kommer att följa lagstiftni­ngen, den som har rätt att jobba deltid ska naturligtv­is få göra det. Och den som inte har laglig rätt men ändå vill jobba deltid?

– Jag kan inte svara på så detaljerad­e frågor än eftersom vi precis är i uppstartsf­asen. Grunden är att det i första hand är heltid man erbjuds och målet är att detta ska breddinför­as 2021, säger Ella Kardemark och fortsätter:

– Men jag är angelägen om att vi noggrant ska följa hur detta faller ut så att vi inte fattar kontraprod­uktiva beslut vilket vi la till som en beslutspun­kt. Vi ska inte erbjuda heltid om det leder till ökade sjukskrivn­ingar till exempel.

Hon tillägger att med beslutet att anställa på heltid följer vissa åtaganden.

– Det kräver att vi jobbar i andra änden med hälsosamma scheman och rimlig arbetsbela­stning för att man ska vilja ta en heltidsans­tällning och orka jobba heltid.

Personal- och ledningsut­skottet skickar nu ärendet vidare till kommunstyr­elsen som har sista ordet i frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden